2024. március 29. - Auguszta

Egy párkapcsolat-felmérés érdekességei

A férfiak nagyobb arányban derítik ki partnerük félrelépését, igaz, hajlamosak a hűséges nőkre is gyanakodni - derült ki egy amerikai vizsgálatból. Szakemberek szerint a férfiak evolúciós okokból érzékenyebbek a felszarvazásra.
2008. november 1. szombat 16:51 - Hírextra
A richmondi Virginia Commonwealth University kutatói 203 heteroszexuális párt kértek fel egy bizalmas, a hűségre vonatkozó kérdőív kitöltésére. Az eredmények szerint a férfiak nemcsak a hűtlenségben jeleskedtek - 29 százalékuk ismert el legalább egy kalandot, szemben a nők 18,5 százalékával -, hanem partnerük félrelépését is nagyobb arányban ismerték fel: 94 százalékos arányban, miközben a nők csak 80 százalékos eredményt könyvelhettek el.

A kutatók statisztikai módszerekkel ellenőrizték, hogy a résztvevők mennyire voltak őszinték. Eszerint a férfiak bevallották félrelépéseiket, a nők azonban elhallgatták az esetek 10 százalékát.

A vizsgálat vezetője, Paul Andrews megjegyezte: a férfiak egy része ok nélkül gyanakodott, a nők közül pedig többen hallgattak a kalandjaikról.

A Human Nature folyóiratban publikált kutatás arra utal, hogy a férfiak evolúciós okokból lettek gyanakvóak, hiszen nem lehetnek teljesen biztosak abban, hogy ki partnerük gyermekének apja. Márpedig egy "kakukkfióka" felnevelése hatalmas öngól a gének átörökítésének szempontjából.

Paul Andrews megjegyezte: bár további kutatások szükségesek, az eredmények arra utalnak, hogy egyfajta törzsfejlődési fegyverkezési verseny zajlik a nemek között, amely során a férfiak egyre jobbak lesznek a hűtlenség felismerésében, a nők pedig a félrelépések álcázását fejlesztik tökélyre.

David Buss, a Texasi Egyetem munkatársa hozzáfűzte: ez a kutatás újabb bizonyíték arra, hogy a férfiak védekezési stratégiákat alkotnak a hűtlenség felismerésére, emiatt pedig hajlamosak lesznek túlzottan is gyanakodni partnerükre.
Forrás: Inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását