2024. április 19. - Emma

A legtöbben még mindig ebbe halnak bele

A legtöbb ember még mindig szívelégtelenségbe hal bele, pedig 80 százalékuknál elkerülhető lenne. Vasárnap, a Szívünk Napján erre szeretnék felhívni az emberek figyelmét a Városligetben.
2009. szeptember 26. szombat 12:30 - Kővári Adrienn
A legtöbben hazánkban még mindig szívelégtelenségekben halnak meg, ezzel már csak a tüdőbetegségek tudnak versenyre kelni. Ezért mindennél fontosabb, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a fokozott veszélyre. A legtöbb betegség még mindig elkerülhető lenne egy egészséges életmóddal, vagy a rendszeres szűréssel.

Már 2000 óta a Szívünk Napja
A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját. A Világszövetség magyar tagjai - a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága - az első évtől kezdve csatlakozott a felhíváshoz.
Ezért is tartják minden szeptember utolsó vasárnapján a Szívünk Napját, hogy felhívják az emberek figyelmét a szív-, és érrendszeri betegségeknek a gyakoriságára, és a megelőző módszerekre. Ez idén szeptember 27-ére esik, s világszerte különböző programokkal készülnek az illetékes szervezők.

Világméretű megmozdulás

Szerte a világon problémát okoznak a szívbetegségek, ezért is rendezik meg ezen a napon több mint száz országban a Szívünk Napját, és az ehhez kapcsolódó rendezvényeket. Ezek mind a Szív Világszövetsége (WHF) felhívására készülnek.

A világon közel 17,2 millió embert érintenek a különböző szívproblémák. A WHF kutatói szerint a halálesetek 80 százaléka elkerülhető lenne, ha egészségesebbek élnének az emberek, nem dohányoznának, és többet mozognának.

Hazánk is beletartozik ebben a száz országba


Mi is ünnepeljünk ezt a fontos napot egészen 2000 óta, hiszen Magyarországon sokkal több áldozatot szednek ezek a betegségek, mint bármilyen más betegség, vagy baleset együttesen. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága szervezi meg idén is a Szívünk Napja központi rendezvényét a Városligetben.

A Magyar Kardiológusok Társaságának az a legfőbb célja, hogy visszaszorítsa a szív-, és érrendszeri betegségeket az első helyről, és ezzel megelőzzék a korai rokkantságot is, mert ez velejárója a szívproblémáknak.

Élj és Tégy a Szívedért

Ezzel a jelmondattal rendezik meg idén hazánkban a Szívünk Napját, s a rendezvény keretein belül szeretnék felhívni az emberek figyelmét a szívproblémákra. Erre idén a Városligetben fog sor kerülni, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány jóvoltából. Tíz órától vasárnap folyamatosan várják majd az érdeklődőket, ahol különféle színes programokkal szeretnék az embereket szórakoztatni, és megtanítani nekik a különböző megelőzési módszereket.

A rendezvény középpontjában a munkahely egészségmegőrző szerepe áll. A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet, arra hogy nemcsak a magánéletben, hanem a munkahelyen is figyeljünk önmagunk és mások egészségére.

Pirosban a nőkért!

Program
10:00 Megnyitó
10:30 Kockázat és célérték
11:00 A dohányfüstmentes életért!
11:30 Sportolók veszélyben?
12:00 Újraélesztés oktatása
12:45 Az egészséges munkahelyekért
13:15 Nők szíve veszélyben
14:00 Gyulladás és szívinfarktus kapcsolata
14:30 "Ez nem piros ruha. Ez riadó!"
15:00 Kardiológiai Rehabilitáció
15:30 Rizikóriadó díjátadás
17:00 Szív hangja 2009 – koncert
Ezt a kezdeményezést az Amerikai Szív Szövetség indította el, s egyre több ország átveszi tőlük, így mi is. A nők figyelmét szeretnék arra felhívni, hogy náluk is a vezető halálokok a különféle szívbetegségek, ugyanannyi nő veszíti el így az életét, mint férfi. A világon több mint 16 nő hal meg percenként valamilyen szívelégtelenségben.

Magyarországon most először jelennek meg a piros ruhás hölgyek, igaz vasárnap csak beszélni fognak róluk. Eredetileg február 6-a ennek a mozgalomnak a napja, s jövőre már mi is csatlakozni fogunk ehhez. Ilyenkor az USA-ban minden turisztikai látványosság pirosba borul, elképzelhető, hogy nálunk is hasonló élményben lehet majd része az embereknek.

Egy kozmetikai világhatalom, az Elizabeth Arden is csatlakozott a kezdeményezéshez. A mozgalom szóvivője, és reklámarca az Oscar-díjas színésznő, Catherine Zeta-Jones lett. Több plakáton is gallérján egy piros ruhát visel, ami a mozgalomnak a szimbóluma. Azok a nők, akik részt vesznek ebben a felhívásban mindig valamilyen piros ruhadarabot viselnek magukon ezeken a napokon. Ez lehet akár egy piros kendő, sál, esetleg egy nyakkendő.

A piros ruhán olvasható a mozgalomnak a jelmondata, s maga az ok, amiért létrehozták. A legtöbb nő még mindig nincsen tisztában azzal, hogy az ő halálukat is leggyakrabban a szívelégtelenségek okozzák, s emiatt nem is törődnek a megelőzéssel.

Sztárok a Szívünk Napján

A rendezvénynek két házigazdája is lesz, Várkonyi Andrea, és Váczi Gergő személyében. A két TV2-s műsorvezető mellett koncertet adnak majd a megasztárosok, de a Jóban Rosszban színészeivel is összefuthat az ember a Városligetben.

Az előadások mellett ingyenes szűrővizsgálatok várják majd az érdeklődőket: lesz vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-, és testtömegindex mérés. Különféle tanácsadásokon is részt vehetnek majd az érdeklődők, és a vállalkozó szellemű emberek még vért is adhatnak. A színpadokon a köztes időkben táncosok, sportolók fogják szórakoztatni a kilátogatókat.

Aki csak teheti, látogasson ki az egészségnapra, mert több ingyenes vizsgálaton is részt vehet, ahol minden segítséget megkaphat, hogy egészségesebben élhessen, s ne kelljen félnie a különféle szívbetegségektől.
Forrás: HírExtra/mnsza.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását