2024. május 19. - Ivó, Milán

Egy légikatasztrófa emlékei

Emlékművel és kiállítással emlékezik Békéssámson vasárnap a község mellett negyvenöt évvel ezelőtt történt repülőgép-katasztrófára; 1963. június 16-án a Tarom román légitársaság nemzetközi járata öttagú román személyzettel és huszonkilenc német turistával
2008. november 1. szombat 16:19 - Hírextra
A polgármester Barna Jánosné az MTI-nek elmondta: a község önkormányzata 2008 elején döntött arról, hogy az évforduló alkalmából emlékművet állítanak az elhunytak tiszteletére. Emellett egy tárlatot is tervbe vettek. Szeptember utolsó hetében, az őszi betakarítást követően a helyszínen feltárást végeztek. Ekkor a repülőgép roncsának több darabja és nagyon sok személyes tárgy került elő, amelyek a kiállítás anyagává váltak. A tárlaton az egykor a helyszínen készült fotókat is láthatja a közönség, ezeket a felvételeket kiegészítik a mostani kutatás képei. A kiállítás vasárnaptól a jövő hét végéig látható a polgármesteri hivatal folyosóján, de Békéssámson tervei közt szerepel egy falumúzeum kialakítása is, melyben a tárlat állandó helyet kap.

Az emlékmű három, ember nagyságú oszlopból áll, mely az érintett nemzeteket jelképezi, ezek tartják a most előkerült egyik egykori repülőgép-darabot. Az elhunytak neveit márványtábla örökíti meg.
A repülőgép 1963. június 16-án nyugatnémet turistákkal a fedélzetén reggel indult Münchenből Konstancába. A gép nem sokkal tíz óra előtt lépett a magyar légtérbe. A kapitány Budapest térségében kisebb műszaki hibát észlelt, de nem kért leszállási engedélyt. Bugacnál a másodpilóta elköszönt a magyar légiirányítóktól, és a repülő irányítását a román fél vette át. Nyomban ezután a személyzet műszaki problémát jelzett, a kapitány ekkor már kényszerleszállást tervezett Aradon, amire azonban már nem került sor. A gép tíz óra ötvenkét perckor lezuhant.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását