2024. április 27. - Zita

Tudomány ünnep

Az ember és a négy őselem kerül az idén a magyar tudomány ünnepének (MTÜ) középpontjába - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában a hétfőn kezdődő rendezvénysorozatról.
2008. október 31. péntek 16:11 - Hírextra
"A tudomány az élhető Földért gondolat jegyében szerveztük a Magyar Tudomány Ünnepét. Az ENSZ ugyanis 2008-at a Föld bolygó nemzetközi évének nyilvánította" - magyarázta a témaválasztást.

A korábbi évek gyakorlatával ellentétben az idén az első hét tematikusan foglalkozik a négy őselemmel, valamint az ötödikkel, az emberrel. Hétfőn a Föld és a hozzá kapcsolható kérdések, kedden a víz, szerdán a levegő, csütörtökön a tűz, pénteken pedig az ember kerül napirendre. Míg az első négy eseménynek az MTA székháza, az utolsónak a Debreceni Akadémiai Bizottság ad otthont, mivel 2009-ben Debrecen lesz az ünnepségsorozat központi rendezvényének helyszíne.

Pálinkás József az MTÜ új struktúrájával kapcsolatban kifejtette: a közvélemény érdeklődését könnyebben felkelti egy-egy világosan megfogalmazott téma, mint általában a tudomány. Másrészt azt szerettük volna bemutatni, hogy a tudományos kutatások milyen, az embereket közvetlenül érintő kérdésekkel foglalkoznak. A tudomány ünnepe olyan sikeressé volt az elmúlt években, hogy egész hónapos rendezvénysorozattá vált. Az a veszély fenyegetett, hogy az esetleg túl nagy kínálat miatt nehezen különböztethetők meg egymástól a központi, hangsúlyosabb rendezvények, s azok, amelyek egy kisebb közönségnek szólnak".

Országosan mintegy 300 esemény lesz, amelyek szervezésébe az Akadémián kívül egyetemek, iskolák és több szervezet kapcsolódott be.

"Tavaly mintegy 20 ezren látogattak el a rendezvényekre. Jó volt látni, hogy van igény az ilyen eseményekre" - mondta Pálinkás József, hozzátéve, hogy reményei szerint az idén sem lesznek kevesebben, de a médián keresztül is sok emberhez eljut a magyar tudomány ünnepének legalább a híre.

"Annak is van jelentősége, ha valakihez akár egy rövid tudósítás is eljut az eseményekről". Az öt központi rendezvény interneten keresztül is követhető. A többi rendezvény esetében részben nehéz megoldani az internetes közvetítést, másrészt az a cél, hogy az előadásokra jöjjenek el az emberek - tette hozzá.

Pálinkás József elmondta, az idén is sok rendezvény szól a fiatalokhoz. Érdekességként kiemelte a gyermekrajzpályázatot, amelyet a tudomány ünnepe kapcsán hirdettek, s amelyre mintegy 300 alkotás érkezett. Ezekből kiállítást szerveznek az Akadémián.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását