2024. április 29. - Péter

Továbbra is titokzatos a minisztérium

A jogerős bírósági ítélet után sem hozta nyilvánosságra a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, hogy pontosan hogyan használta fel a Gripen repülőgépek megvásárlásáért a gyártótól kapott 190 milliárd forintnyi ellentételezést - állítja a Társaság
2008. október 31. péntek 20:31 - Hírextra
A kampány célja, hogy a "tudatos és aktív polgárokat bevonjuk a titkolózó közhatalommal szembeni jogi csatába, és ezzel tántorítsuk el a kormányzat szereplőit attól, hogy közérdekű adatokat rejtegessenek, vagy az adófizetők pénzén további rendkívüli jogorvoslati eljárást kezdeményezzenek" - olvasható a TASZ közleményében.

A Gripen-szerződés értelmében a svéd Saab/Gripen csoportnak a vételárral egyező összeget Magyarországon kellett befektetnie. Egy internetes lap újságírója a TASZ képviseletével még tavaly pert indított a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium jogelődje ellen, mivel az megtagadta a Gripen-beruházásokkal kapcsolatos közérdekű adatok kiadását.

Az újságíró pontosan arra volt kíváncsi, hogy mi lett a sorsa a több mint 190 milliárd forintnyi befektetésnek és export-segítő támogatásnak.

A bíróság végül jogerős ítéletében az újságírónak adott igazat és arra kötelezte az alperes minisztériumot, hogy közölje, mi lett az ellentételezési összeg sorsa.

A közlemény szerint a tárca által megküldött anyagokból viszont egyáltalán nem derül ki, mely cég tételesen milyen összeget kapott, holott az újságírói kérdés erre irányult, és az ellentételezési üzlet tételes felsorolását kérte - e kérdés megválaszolásának megtagadása képezte a per alapját.
Forrás: imforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását