2024. május 5. - Györgyi

Szili és a frankofónia

A magyarok számára a frankofónia a nyelvi sokszínűséget a kultúrák közötti párbeszédet, a béke és a demokrácia kiteljesedését jelenti, amiről a XXI. században sem mondhatunk le - mondta Szili Katalin, pénteken a Parlamentben, az euroatlanti frankofon konf
2008. október 31. péntek 12:50 - Hírextra
A házelnök, aki megnyitó beszéde elején franciául üdvözölte a magyar és a külföldi résztvevőket, elmondta, hogy a Frankofon Parlamenti Közgyűlés egyre nagyobb figyelmet fordít a globalizációs folyamatokra adandó válaszok kidolgozására, a különböző fejlettségi szintű országok közötti szolidaritásra.

Az Országgyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió egyik meghatározó jegye éppen a nyelvi sokszínűség és az egységben megnyilvánuló sokarcúság.Szili Katalin azt mondta, hogy Közép-Kelet Európa országaiban a frankofónia nem meghatározó történelmi örökség, hanem inkább szabadon választott és továbbélő kulturális hagyomány, amely mindig komoly szerepet töltött be a demokrácia vagy a nemzeti függetlenség eszményének fenntartásában.

Hoffmann Rózsa, a Frankofon Parlamenti Közgyűlés (APF) magyar szekciójának elnöke arról beszélt, hogy a magyar parlament 2008-at a frankofónia évévé nyilvánította, de az ehhez kapcsolódó programok idén még nem érnek véget.

Kitért arra, biztosítani kell, hogy a nemzetközi szervezetekben a francia hivatalos munkanyelv maradjon. A képviselő azt mondta, hogy a francia nyelv univerzális kultúrát képvisel, mert ez a vita nyelve, a béke nyelve és a jövőben a francia lesz a demokrácia nyelve is.

A magyar Országgyűlés 15 éve lett hivatalosan is a Frankofon Parlamenti Közgyűlés társult tagja; az évforduló alkalmából összehívott konferencián a magyar meghívottak mellett Franciaország, Belgium, Svájc és Kanada képviselői vettek részt.

Szili Katalin a konferencia után újságíróknak azt mondta, a találkozó üzenete a frankofon együttműködéshez tartozó országok által képviselt értékek megőrzése volt. Hozzátette: a fő cél annak megünneplése volt, hogy a magyar Országgyűlés 15 éve lett hivatalosan is a Frankofon Parlamenti Közgyűlés társult tagja.

A házelnök kitért arra, hogy a költségvetési és gazdasági bizottság még az idén fogadja a frankofon országok kamaráinak képviselőit, 2009 februárjában pedig a magyar Parlament ad otthont az európai szekció elnökei közötti következő konferenciának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását