2024. május 19. - Ivó, Milán

Bokrost nem hívja meg a Fidesz

A politikai stratégiával foglalkozó ülésekre nem kívánja meghívni Bokros Lajost az Európai Parlament (EP) magyar néppárti delegációja - közölte Brüsszelben magyar újságírókkal Szájer József, a delegáció vezetője.
2009. június 17. szerda 21:36 - HírExtra
Bokrost az MDF színeiben választották EP-képviselővé. Az MDF az Európai Néppárthoz tartozik, miként a Fidesz is, így merült fel a kérdés, hogy Bokros részt vesz-e majd a fideszesek rendszeres tanácskozásain. A Fidesz az előző ciklusbeli 12 helyett 14 helyet szerzett az új összetételű, a korábbinál alacsonyabb létszámú EP-ben. Szájer elmondta, hogy üléseiken rendszeresen részt vesznek majd a határon túli magyarok megválasztott EP-képviselői, Romániából hárman, Szlovákiából ketten.

Ez már az előző ciklusban is gyakorlat volt, amelyet folytatni kívánnak - közölte a delegációvezető. Úgy fogalmazott, hogy ebben az értelemben a néppárti magyar EP-képviselők "túlléptek Trianonon". Felhívta a figyelmet arra, hogy Tőkés Lászlót immár néppárti listán választották képviselővé, így ő is a néppártiak csoportjához tartozik.

Bokros Lajossal kapcsolatban Szájer József leszögezte, hogy "nézeteik nem egyeznek", ezért őt a politikai bizalom hiánya okán nem kívánják bevonni egyeztetéseikbe. "Természetesen semmilyen jogától nem kívánjuk megfosztani, de tartalmi megbeszéléseinket saját körben fogjuk lefolytatni" - mondta. Az előző ciklusban Olajos Péter képviselte az MDF-et az EP-ben, őt a fideszesek számos megbeszélésükbe bevonták.

A Jobbikkal kapcsolatos kérdésre Szájer kifejtette, hogy bárkivel hajlandóak együttműködni az Európai Parlamentben, ha a magyar érdekek érvényesítése ezt kívánja. Megjegyezte, hogy a magyar néppártiak szavaztak már együtt például kommunistákkal is. Hangsúlyozta, hogy ha az Európai Néppárt olyan álláspontot erőltet, amely ellentétes a magyar érdekekkel, akkor attól el fognak térni. Ilyen eshetőségről szólva a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Schmitt Pál úgy fogalmazott, hogy "lelkiismeret szerinti szavazás" lehetőségét fogják kérni a néppárti frakciótól.

Szájer szólt arról, hogy a néppárti frakción belül megnőtt a magyar delegáció súlya, és ez bővíti lehetőségeiket a magyar érdekek érvényesítésére. Kitért arra, hogy a magyar néppárti EP-delegáció még nem alakította ki álláspontját, támogatja-e José Manuel Barroso mandátumának újabb öt évre történő meghosszabbítását az Európai Bizottság élén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását