2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mezzo-operaverseny döntője hétfőn

Francesco Cilea Adriana Lecouvreur című operájának bemutatójával hétfőn este a Szegedi Nemzeti Színházban elkezdődik az Operafesztivál és -verseny a Mezzo Televízióval elnevezésű esemény döntője - közölte Havas Ágnes fesztiváligazgató az MTI-vel.
2008. október 31. péntek 09:37 - Hírextra
A csaknem kétéves szervezést követően tavaly novemberben elkezdődött verseny döntőjében öt ország öt operaprodukcióját láthatja két-két alkalommal a közönség - mondta a tervek szerint ezentúl minden évben megrendezendő eseményt szervező Armel Produkció vezetője.

A fesztivál gáláját november 17-én tartják, ekkor adják át a legjobb női és a legjobb férfi opera-előadónak járó fődíjat is. A megmérettetésen több mint háromszázötvenen indultak, a döntőbe tizenkilencen jutottak, s közülük választja ki az Anatolij Vasziljev színigazgató, rendező vezette zsűri a végső győzteseket. Az eredményhirdetésen adják át a legjobb produkciónak, valamint a legjobb férfi és női énekesnek járó közönségdíjat is, melyet az előadásokat a helyszínen, illetve a televíziók közvetítésein követő nézők szavazatai alapján ítélnek oda - tudatta a szakember.

Az öt produkció közül hármat már bemutattak. Gershon Kingsley és Michael Kunze új darabjának, a Wallenberg életéről szóló Raoul című operának Julia Haebler rendezésében május 9-én volt a premierje Brémában. Alföldi Róbert világpremierként szeptemberben állította színpadra Robert Ward új, Arthur Miller A salemi boszorkányok című drámájából készült művét a New York-i Dicapo Operában. Lengyelországban, a gdanski Balti Operában pedig október 17-én játszották első ízben Benjamin Britten Lucretia meggyalázása című darabját Telihay Péter rendezésében. A Rennes-i operában egy XIX. századi német szerző, Heinrich Marschner Vámpírjának premierje - Balázs Zoltán rendezésében - pénteken lesz. A Michael Sturm rendezte Adriana Lecouvreur hétfői bemutatója pedig egyben a döntő nyitóelőadása is - közölte a fesztiváligazgató.

Az operafesztivál- és verseny egyik fontos célja, hogy a világ operaközönsége és a rendezők megismerkedhessenek olyan énekesekkel, akikkel egyébként nem találkozhatnának. Ez a kezdeményezés már sikerrel is járt, a Szegedi Nemzeti Színházban például Adam Diegel egy betegség okán a napokban beugróként énekelte a Toscában Cavaradossi szerepét. Az amerikai tenor egyébként versenyszerepként az Adriana Lecouvreur Maurizióját alakítja majd - tette hozzá Havas Ágnes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását