2024. április 25. - Márk

Gróf Tisza Istvánra emlékeztek

Gróf Tisza István egykori miniszterelnökre emlékeztek pénteken Debrecenben, a 90 évvel ezelőtt meggyilkolt politikus szobránál, a Nagyerdőben.
2008. október 31. péntek 13:25 - Hírextra
Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke beszédében furcsállotta, hogy még mindig vannak, akik indulatosan, rossz érzésektől vezérelve teszik fel azt a kérdést, miért mennek el évről évre, Tisza István szobrához emlékezni.
Mint mondta, értetlenül áll az ilyen megnyilvánulások előtt, nagy baj van, "ha nem tudunk felemelt fővel, tiszta szívvel emlékezni azokra, akik tudtak építeni, tenni hazájukért".

Bölcskei Gusztáv a reformáció emléknapján tartott megemlékezésen kiemelte, hogy gróf Tisza István életét formálta az a kálvinista hit, amit őseitől örökölt. Felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre szerte a világon, így Magyarországon is arra emlékeznek: 500 éve született Kálvin János, a nagy reformátor. Utalt arra, hogy Kálvin első írása, amit a nyilvánosságnak szánt, nem teológiai munka, hanem közéleti állásfoglalás volt. Ebben kinyilvánította: nagy baj van, ha elválik egymástól a politikai-társadalmi és a spirituális, morális, lelki igazság.

"Amikor Tisza Istvánt meggyilkolták, olyan eszmék kezdtek el teret nyerni Magyarországon, amelyek e kettőt nem akarták együtt tartani" - mondta a püspök, aki úgy fogalmazott: azért jöttünk el Tisza Istvánra emlékezni, mert olyan országban szeretnénk élni, ahol e kettő összetartozik.
Pósán László országgyűlési képviselő, a Fidesz debreceni elnöke arról szólt, hogy tanulnunk kell a történelemből. A politikus is a reformációra utalt, ez - mint mondta - olyan új morális és politikai tartalmat, eszmeiséget hozott, ami javára vált Európának. A reformáció komoly, erős közösségi tudatot teremtett, amire ma is nagy szükség lenne - hangsúlyozta.

A politikus kijelentette: ma az a kormányzati álláspont, hogy aki nincs velünk, ellenünk van. Hozzátette, hogy "ez a hatalmi arrogancia, ostobaság megoszt, gyűlöletet kelt", s az ilyen ingatag hatalmat a félelem és az irracionális lépések jellemzik. Úgy vélte, ez a hatalom fél az olyan társadalomtól, amelynek van szilárd kapaszkodója, hite, erkölcsi tartása.

Tisza István szobrának megkoszorúzásánál jelen volt a debreceni huszár hagyományőrző bandérium gyalogos díszegysége is. Tagjai annak a ruházatnak a másolatát viselik, amelyet az 1918 őszén gróf Tisza István által vezetett huszárezred hordott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását