2024. április 25. - Márk

Németi Ferenc nevét vette fel a könyvtár

Németi Ferenc nevét vette fel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tokaj városi könyvtára - közölte Májer János polgármester csütörtökön az MTI-vel.
2008. október 30. csütörtök 17:32 - Hírextra
Mint azt Tokaj polgármestere kiemelte, a Németi Ferencről elnevezett, 300 négyzetméteres intézményben mintegy 25 ezer kötet várja az olvasókat.

Zelenák István történész a könyvtár névadójáról elmondta: Németi Ferenc a tokaji vár történetének legvitézebb kapitánya volt. A reformáció idején zsoltárszerzőként és mecénásként is ismerték, ezért esett rá a választás.

Amellett, hogy számos csatát vívott, várak és várkastélyok sorát építtette. Ő emeltette például a szerencsi vár régebbi részét, amit jelenleg is megcsodálhatnak a látogatók, valamint ő volt Tállya hegyi várának utolsó építője is. Kassa felé, de Szabolcsban is több megerősített hely tartozott a tokaji vár külső védelmi vonalához. A kapitány védgyűrűt építtetett az építmény körül és a belső várban is kőépületeket, falakat emeltetett a város felőli oldalon - tette hozzá a történész.

Mint mondta, a várkapitány akkor vált ismertté, amikor I. Szulejmán és a francia király megegyezése alapján Izabella királynőt visszahívták a trónra. Ekkor új lehetőséget kapott a magyar nemzeti érdekek képviselete.

Tanult ember volt, költői szinten írta műveit, fontos magyar nyelvű kiadványok nyomtatását támogatta. Méliusz Juhász Péter és más kortársai elismerték szellemi nagyságát. A magyar nyelvű kultúra, a kálvini hitvallás, a templomok és mezővárosi iskolák létesítése ügyének patrónusa, nagy hazafi volt - hangsúlyozta Zelenák István.

Tokajban - a hét elején bensőséges keretek között megtartott könyvtári névadó ünnepséget megelőzően - egy utca viselte Németi Ferenc nevét, a tervek szerint azonban egy szobor is őrzi majd emlékét - fűzte hozzá Májer János polgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását