2024. május 12. - Pongrác

Határidő előtt készült el a vízerőmű

Egy évvel a tervezett határidő előtt a Három Szoros Gát utolsó turbógenerátorát is üzembe helyezték Kínában. A világ legnagyobb vízerőművi létesítményének 15. számú áramtermelő egységét a 72 órás próbaüzem után csütörtökön kapcsolták be az ország elektrom
2008. október 30. csütörtök 18:41 - Hírextra
A világ harmadik leghosszabb folyóján, a Jangce középső szakaszán található gigantikus védmű és erőmű építését 1993-ban 22,5 milliárd dolláros (4537 milliárd forintos) költségvetéssel kezdték el, a 185 méter magas gáton összesen 26 turbógenerátor található.

Az áramfejlesztők évente összesen 84,7 milliárd kilowatt villamos energiát termelnek, amely a széntüzelésű erőművekkel összehasonlítva mintegy 40-50 millió tonna kőszén elégetésével nyerhető.

Az erőművet a tervek szerint 2012-ig további hat turbinával bővítenék, a hajóátemelő zsiliprendszer várhatóan 2015-re készül el.

A Három Szoros Gáton termelt villamos energia közép-, kelet-, és dél-Kínában összesen 15 tartomány ellátását segíti, és nagyban csökkenti az ipari körzetekben gyakran fellépő súlyos energiahiányt.

Júniusi adatok szerint a gát építési munkálatai miatt összesen 1,24 millió embert kellett átköltözetni, az emelkedő vízszint okozta erózió következtében az elkövetkezendő 10-15 évben pedig további négymillió embernek kell majd új otthont találni.

Az óriásberuházás nagyon sok bírálatot kapott a természeti környezetet és a helyi lakosságot érintő hatásai miatt. A környezetvédők szerint a duzzasztómű fölött leülepedik, feldúsul a folyóban lévő szennyeződés, fenyegetve az iparosodás által amúgy is megtizedelt jangcei élővilágot. Sokak szerint túl nagyok a költségek, és nem is biztos, hogy a gát megvédi a térséget az árvizektől.

A kínai kormány viszont úgy véli, hogy a gát, illetve a hatalmas víztározó segít a jangcei árvizek elhárításában, javítja a folyami hajózást és enyhít az ország krónikus energiahiányán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását