2024. március 29. - Auguszta

Chávez tanácsadója a volt londoni polgármester

Régi barátja, a nyugati hatalmak által páriaként kezelt Hugo Chávez venezuelai elnök tanácsadójául szegődött Ken Livingstone, London előző polgármestere.
2008. augusztus 28. csütörtök 17:34 - Hírextra
A munkáspárti Livingstone, aki a május 1-jei angliai helyhatósági választásokon, nyolc év polgármesterkedés után kapott ki konzervatív ellenfelétől, Boris Johnsontól, a dél-amerikai ország fővárosának, Caracasnak a fejlesztéséhez szolgál majd ötletekkel.

Livingstone és Chávez jórészt azonos politikai nézetekkel erősített személyes barátsága régről kelteződik.Az engesztelhetetlen balossága miatt munkáspárti berkekben is rettegett brit politikus - közkeletű nevén "Vörös Ken" - két éve, a brit kormány teljes bojkottjával szembehelyezkedve szívélyes és fényes fogadtatásban részesítette a venezuelai elnököt, amikor az "magánlátogatást" tett Londonban.

Chávez a látogatás során "az imperializmus bábjának" nevezte Tony Blair akkori brit miniszterelnököt, George Bush amerikai elnököt pedig Hitlerhez hasonlította. Livingstone ugyanakkor Chávezt "a demokrácia és a latin-amerikai szociális haladás élő jelzőfényének" minősítette.

Tavaly a legnagyobb európai város akkori vezetője sajátos üzletet is kötött a venezuelai elnökkel, akitől a piaci árnál jóval olcsóbban vásárolt gázolajat a londoni buszok üzemeltetéséhez. A londoni városháza korabeli bejelentése szerint az árengedmény lehetővé tette, hogy 250 ezer, állami jövedelem-kiegészítésben részesülő londoni lakos félárú buszbérleteket
vásárolhasson.

London cserébe szakértői segítséget kínált Caracas várostervezéséhez és köztisztasági, valamint turisztikai szolgáltatásainak fejlesztéséhez.Az ügyletet Boris Johnson nem sokkal megválasztása után törölte, azzal az indokkal, hogy szerinte nem egy szegény dél-amerikai országnak kell támogatnia a világ egyik leggazdagabb városát.

Londoni elemzők szerint is az ügyletnek elsősorban politikai, semmint gazdasági jelentősége volt. A brit főváros pontosan négyszer gazdagabb, mint Venezuela: Londonban az egy főre jutó éves GDP-érték tavaly 14 ezer font (4,2 millió forint), míg a dél-amerikai országban csak 3500 font volt, és a venezuelaiak 38 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását