2024. április 28. - Valéria

Döntésképtelen a semleges önkormányzat

Patthelyzet alakult ki a Pest megyei Dány önkormányzatánál, miután a 12 tagú, csak független képviselőkből álló testület két 6 fős csoportra oszlott, és emiatt hónapok óta képtelen a települést érintő kérdésekben döntéseket hozni - közölte a falu polgárme
2008. október 30. csütörtök 12:35 - Hírextra
Gódor András elmondta, hogy a konszenzus hiánya miatt a testület a tavalyi zárszámadást sem fogadta el, nincs igazgatója az óvodának, iskolának, művelődési háznak. Nem indulnak pályázati pénzek elnyeréséért, megrekedt a 3000 lakosú község fejlődése. A közös munka helyett jószerivel rágalmazásokban, vádaskodásokban őrlődik fel a testület tagjainak energiája. A belső villongások mögött gazdasági érdekek és helyi hatalmi törekvések húzódnak - tette hozzá.

Az áldatlan helyzetet látva a faluban civil kezdeményezésre aláírásgyűjtési akció indult, kérve, hogy a testület oszlassa fel magát. Ám az 1000 aláírás sem volt elég a kérdés napirendre tűzéséhez, az önkormányzati törvény ugyanis a népakarat ilyen megnyilvánulására nem ír elő kötelezettséget - közölte a polgármester.

A megoldást keresve civilekből álló 13 tagú küldöttség kereste fel a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatalt a helyzet rendezésére, de - Gódor András tájékoztatása szerint - itt sem született döntés.

Forgács Imre, a közigazgatási hivatal vezetője az MTI megkeresésére elmondta, hogy megvizsgálta a dányiak ügyét. A jogszabályok szerint e helyzetben nincs lehetőség a külső beavatkozásra, a falu működőképességének megingása még nem ad erre kellő alapot. Most újra megvizsgálják, hogy az önkormányzatiság elvének sérelme nélkül milyen megoldás oldhatná fel a patthelyzetet - tette hozzá a hivatalvezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását