2024. április 19. - Emma

Az év fotója hóleopárdról készült

Egy gyönyörű hóleopárdról készült felvételével Steve Winter, a National Geographic magazin fotósa nyerte meg idén a BBC Wildlife Magazin és a londoni Természettudományi Múzeum által meghirdetett Az év természetfotósa nemzetközi pályázatot.
2008. október 30. csütörtök 22:15 - Hírextra
Winter éjszakai portyázás közben kapta lencsevégre az állatot egy indiai nemzeti parkban a Himalájában 4400 méter magasan. A fotós 13 hónapon át néha mínusz 40 Celsius-fokos hidegben volt a nyomában a veszélyeztetett fajok listáján nyilvántartott állatnak, hogy a legtökéletesebb felvételt készíthesse el róla.

Az idén 44. évébe lépő nemzetközi versenyre 32.350 felvételt küldtek be a világ valamennyi tájáról. A zsűri hónapokon át mustrálta a képeket, mielőtt dönteni tudott volna a különböző kategóriák legjobbjairól.

A győztes képen "minden összejött. A hó drámája, a sötétség misztikuma, a ritkán fotózott hóleopárd tartása és az érdekes kompozíció" - indokolta a testület döntését Mark Carwadine, az egyik zsűritag.
"Olyan képeket próbálok meg készíteni, amelyeket még soha senki nem csinált. Ez hatalmas munkát jelent együttműködve tudósokkal és a helyi lakosokkal. Ez esetben szerencsések voltunk, hihetetlen felvételeket sikerült készíteni" - idézte a győztest a BBC hírszolgálat honlapja.

A felvételek elkészítéséhez 14 kamerát használtak körülbelül 45 helyszínen. Volt, amikor az egyik kamerával csak a hóleopárd felét sikerült rögzíteni öt és fél hónapi figyelés alatt.

Az év ifjú természetfotósa Catriona Parfitt lett, aki családja namíbiai szafariján 2007-ben készítette felvételét egy fiatal oroszlánról, amint egy szomjas zsiráfot próbál meg becserkészni egy folyómedernél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását