2024. május 4. - Mónika, Flórián

A kormány nem jószántából veszi igénybe a segélycsomagot

A magyar kormány nem saját jószántából, hanem "kényszer hatása" alatt kénytelen cselekedni, amikor meghozza a nemzetközi hitelkerettel kapcsolatos intézkedéseket - közölte Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten s
2008. október 29. szerda 15:14 - Hírextra
A kabinetnek most az a legfontosabb feladata, hogy megőrizze a munkahelyeket, és ezt azokkal az intézkedésekkel lehet elérni, amelyeket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ismertetett - jelentette ki a szocialista politikus.

Az MTI azon kérdésére, hogy hány embert érintenek az intézkedések, a frakcióvezető-helyettes nem kívánt becslésekbe bocsátkozni. Megjegyezte ugyanakkor, az intézkedések hatása több embert érint, mint ami a statisztikákban látható.

Mesterházy Attila szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem konkrét intézkedésekhez köti a hitelkeret megnyitását, hanem bizonyos célokat fogalmazott meg, így azt, hogy ne nőjön az államadósság, és ne csökkenjenek a bevételek.

Utalt arra, hogy négyoldalú megállapodásról van szó, amelyet a magyar kormány a valutaalappal, a Világbankkal és az Európai Központi Bankkal köt meg.

A frakcióvezető-helyettes azt mondta: a biztosított összeg alkalmas arra, hogy a spekulánsokat távol tartsa, és stabilitást, biztonságot adjon a magyar állam finanszírozásához.
A politikus közölte: a következő feladat a kormány számára az, hogy biztosítsa, a pénzügyi válság minél kisebb mértékben terjedjen át a reálgazdaságra.

Mesterházy Attila szerint a világban mindenhol először stabilizálnak, utána tudnak növekedési programot indítani.

A Fidesz adócsökkentésre vonatkozó javaslatáról azt mondta, egy ilyen intézkedés nem rögtön hozza meg a hatást, "az a holnapi, holnaputáni problémákat nem tudja kezelni".
A növekedés közép- és hosszabb távon tud eredményeket hozni - tette hozzá.

Szerinte a negatív hatások kiküszöbölése akkor a legkönnyebb, ha van együttműködés a magyar belpolitikában.

"Amikor támadják az országot nem acsarkodásra, hanem összefogásra van szükség" - fogalmazott.

Egy ilyen helyzetben nem helyes, hogy a Fidesz a pénzügyi mentőcsomag ellen lázít, és pusztán pártpolitikai haszonszerzésre használja a szituációt - közölte.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerdán azt mondta: közel kétmillió ember lehet a kárvallottja a kormány által tervezett megszorító csomagnak, amelyről kiderült, hogy nem a IMF követelésére, hanem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya saját elhatározására vezetik be.

Arra a kérdésre, hogy ha a Fidesz szerint nincs szükség a költségcsökkentésre, akkor miből lenne meg az egyensúly vagy tartalék a következő évekre, Navracsics Tibor azt mondta: elindíthatná a gazdasági növekedést, és az ebből következő többletbevételek feleslegessé tennék a megszorításokat, ha a Magyarországra érkező uniós forrásokból a jelenlegi 3 százalék helyett 30 százalékos arányban részesülnének a kis- és közepes vállalkozások.

Az IMF, a Világbank és az Európai Unió kedd éjszaka megegyezett arról, hogy 25,1 milliárd dolláros gazdasági mentőövet kap Magyarország.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását