2024. május 5. - Györgyi

Versszínházi előadókörút Faludy műveiből

Faludy György költő (1910-2006) életét és költészetét elevenítette meg Turek Miklós színművész a washingtoni magyar nagykövetségen helyi idő szerint kedd este, versszínházi előadásában.
2008. október 29. szerda 07:20 - Hírextra
Turek Miklós hathetes, pénteken New Yorkban záruló észak-amerikai körúton vesz részt, amelyen Faludy György mellett Radnóti Miklós és József Attila művészetét idézi meg. A "tolmácsolásban" partnere Nágel Kornél grafikusművész: versrészletek ihlette metszetei szolgálnak díszletül a Turek Miklós által előadott monodrámákhoz.

A közönség Washingtonban is ütemes tapssal jutalmazta a Rímes világnéző Faludy Györggyel című 80 perces magyar nyelvű előadást.

Mint a színművész az előadás után az MTI-nek elmondta, ez a 11. est az első, szeptember 25-i fellépés óta, amely a kanadai Torontóban volt, és még két előadás van hátra New Yorkban. A produkciókkal ellátogatott egyebek között Ottawába, Bostonba és Manhattanbe.

Turek Miklós kifejtette: az észak-amerikai turné az ő ötlete volt, "kézenfekvőnek találta", hogy a Faludy-esttel ellátogasson Torontóba, ahol a kommunizmus elől külföldre menekült néhai költő 22 évet élt. A színművész Árny az árnyban című Radnóti-előadását Ottawában Andai Ferenc kanadai történész és irodalmár nyitotta meg, aki Radnóti Miklós rabtársa volt az 1944-es bori fogság idején.

Az észak-amerikai versszínházi turnét szervező Trans Art Area nevű New York-i tehetséggondozó alapítvány vezetője, Szabó Tímea az MTI-nek elmondta: az előadásokon ugyan nagyobb közönségre számítottak, de azokat, akik látták a darabokat, szinte kulturális sokk érte. A nézők között fiatalok és idősebbek egyaránt akadtak, utóbbiak részéről olyan vélemények hangzottak el: 20 éve nem láttak ilyen produkciót az emigrációban, végre egy kis pesti hangulatot éreztek, mintha egy pesti kávézóban ültek volna.

Turek Miklós Faludy-estjének egy korábbi budapesti előadása után Krencsey Marianne New Yorkban élő egykori színésznő úgy fogalmazott: "Sok jó előadást láttam 40 éven át, sok Faludy-esten vettem részt 1968 óta, legalább egyen minden esztendőben, de ilyen mélyen megrázó, a költőfejedelem szavaihoz hű, művészi előadást még nem volt alkalmam élvezni (...) mindenkinek ajánlom, aki teheti, nézze meg ezt az előadást, mert amíg ilyen művészek teremnek Magyarországon, addig nincs veszve a magyar nyelv, a magyar irodalom és színjátszás."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását