2024. május 2. - Zsigmond

Továbbra is a Fidesz vezet

Továbbra is a Fidesznek a legnagyobb a támogatottsága, az MSZP-é kismértékben nőtt, egy most vasárnapi választáson csak a két legnagyobb párt jutna be a parlamentbe - derült ki a TÁRKI által készített legfrissebb közvélemény-kutatásból, amelynek eredménye
2008. október 29. szerda 14:59 - Hírextra
Az ezer fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében októberben 33 százalék, míg szeptemberben 35 százalék, júliusban pedig szintén 33 százalék volt - közölte a cég.

A kormánypárt támogatottsága a felmérés szerint a teljes népesség körében 16 százalék volt októberben, ez 2 százalékkal magasabb a szeptemberinél és megegyezik az augusztusival. A TÁRKI szerint a párt támogatottságának növekedése annak köszönhető, hogy a többi párt biztos szavazói elbizonytalanodtak.

Az SZDSZ és az MDF támogatottsága is csökkent az elmúlt hónapban a TÁRKI kutatása szerint; a liberális pártot jelenleg a megkérdezettek egy százaléka támogatja az előző kéthavi 2 százalékkal szemben. Nagyobb veszteséget könyvelhetett el viszont az MDF, amelynek októberi, két százalékos támogatottsága a fele a szeptemberiének. Az MDF-et augusztusban is két százalék támogatta.

A biztos pártválasztók körében magasan a Fidesz vezet; egy most vasárnapi választáson a szavazók 61 százaléka voksolna a jobboldali pártra, támogatottságuk három hónapja stabil, 61 százalékos. Előnyük az MSZP-vel szemben jelenleg 31 százalékpont, a kormánypártra októberben 30 százaléknyian adnák a szavazatukat. Ez az érték 6 százalékkal magasabb az egy hónappal ezelőtti és egy százalékkal nagyobb az augusztusi szintnél - áll a TÁRKI kutatásában.

Biztosan az SZDSZ-re és az MDF-re 2-2 százaléknyian voksolnának, de míg az SZDSZ támogatottsága egy százalékot esett egy hónap alatt, addig az MDF-é négy százalékot; rájuk egy hónappal korábban még a megkérdezettek hat százaléka szavazott volna.

A TÁRKI felmérése szerint a választók 51 százaléka járulna az urnákhoz, ha most vasárnap lennének a választások. Ez az arány az elmúlt két hónapban 52 százalék volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását