2024. május 17. - Paszkál

Irokéz Gyűjtemény a Nemzeti Galériában

Az idő legújabb cáfolata címmel egy szombathelyi magángyűjtemény darabjai láthatók péntektől Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában; az Irokéz kollekciót bemutató tárlaton több mint kétszáz kortárs művészeti alkotással - mint a tárlat kurátora fogalmazot
2008. október 29. szerda 17:07 - Hírextra
A Kortárs magyar művészet az Irokéz gyűjteményből 1988-2008 alcímet viselő tárlat szerdai sajtóbemutatóján Százados László kurátor kiemelte: az 1980-as, 1990-es években nem volt divat kortárs alkotásokat gyűjteni, kevésbé kerültek múzeumba, magángyűjteménybe olyan digitális nyomatok, printek, videók, installációk, amelyek a kiállításon láthatók.

A tárlatot bemutatva Százados László többek között a "horror részleg" alkotásait emelte ki. Itt látható például Uglár Csaba alkotása, a Szőrös lány, amely tulajdonképpen egy szakáll- és vaddisznószőrrel beborított baba. Kibelezett szoláriumcsövek, a galandféreg szocializálódását bemutató print, óriási polippal harcoló turista szobrocskája is színesíti a tárlat anyagát Tarr Hajnalka 1400 kis bárányból álló installációja mellett.

Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója köszöntő beszédében hangsúlyozta: a galéria mindig vállalkozott arra, hogy más intézményektől, magángyűjteményekből mutasson be alkotásokat. A főigazgató a társadalommal szembeni kötelezettségnek nevezte a kortárs gyűjtemények kiállítását, véleménye szerint minél szélesebb körben mutatja be a galéria a saját korához szóló, formálódó képzőművészetet, annál több embert nyernek meg a művészetnek.
Majorosi Emese, a tárlatot támogató Pannon sajtó- és információs igazgatója kiemelte: a kiállításon olyan alkotásokat láthat a közönség, amelyek a mai kor érzéseit, gondolatait, problémáit fogalmazzák meg.

Az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosai hatalmas értéket halmoztak fel s ezt most közkinccsé teszik, így válik a kortárs művészet műkinccsé, a magángyűjtemény közkinccsé - fűzte hozzá.

Az Irokéz Gyűjtemény neve a két tulajdonos, Pados Gábor és Pajor Zsolt által alapított Írókéz Papír- és Írószer Nagykereskedelmi cég nevéből származó szójáték. Mint azt Pados Gábor a szerdai sajtóbemutatón elmondta, nem gyűjtőként kezdték, de sok művészbarátjuk volt, akik a baráti kölcsön fejében alkotásokat adtak.

A kollekció alapját az Újlak Csoport munkái alkották - mesélt a gyűjtés kezdeteiről Pados Gábor, aki Szoboszlai János művészettörténész szavait idézve megjegyezte: "úgy kezdődött, mint annyi más jó dolog - bulizással."

Az Irokéz Gyűjtemény február 1-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását