2024. május 10. - Ármin, Pálma

Gyurcsány: lassan vége a válság első felvonásának

Gyurcsány Ferenc szerint a pénzügyi válság első igazi nagy szakaszát az ország lassan letudhatja, a következő feladat pedig a gazdasági válság kezelése lesz.A miniszterelnök szerdai blogbejegyzésében arról írt, hogy Magyarország olyan támogatást szervezet
2008. október 29. szerda 14:03 - Hírextra
"Elrettentő erőt mutattunk mindazokkal szemben, akik hazánk ellen fordultak, és ezzel a pénzügyi válság első igazi nagy szakaszát azt hiszem - ami Magyarországot illeti -, lassan letudhatjuk" - jelentette ki blogjában a miniszterelnök. Hozzátette: a következő feladat a gazdasági válság kezelése.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, ebben a különösen nehéz helyzetben - amikor az ország érdekeit minden más elé kell helyezni - nem lehet jól dönteni.

"Tudom, hogy a közalkalmazottak jelentős része egész egyszerűen keveset keres már ma is. Azt is tudom, hogy ha valakinek, akkor nekik igazán szükségük lenne akár 30-40-50 százalékos béremelésre is. Ez a napnál is világosabb, hiszen a tanárok, a rendőrök, az ápolónők fizetése alacsony. De az is világos, és nekem kötelességem kimondani, hogy nem tudunk többet fizetni, mint amennyi az adókból bejön. Hitelből pedig, különösen a mostani helyzetben, nem szabad fizetéseket emelni" - olvasható a kormányfő blogjában.

A miniszterelnök szerint csak az érem egyik oldala, hogy ilyen helyzetben nyugdíjasok, közalkalmazottak viselik a válság terheit. Mint írta, megfizeti az a mintegy 3 millió ember is, aki vállalatoknál dolgozik, mert valószínűleg elbocsátások lesznek, és nagyon sok vállalat nem tudja majd emelni a béreket vagy kevesebb munkát tud adni arányosan csökkentett fizetésért.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy a válságot meg fogják érezni a tulajdonosok is, és a vállalatok egy része csak jelentős erőfeszítés mellett fogja tudni a korábbi fejlesztésekhez felvett hiteleit törleszteni. A tulajdonosok a befektetett vagyonuk után nem fognak hozamokat kapni, nem lesz olyan nyeresége a vállalatoknak, ami után a befektetett pénzük fialni fog - vélekedett a miniszterelnök.

Mint kifejtette, a különbség az, hogy a piacon nem a kormány hoz intézkedéseket, hanem a piaci mechanizmusok, a sok-sok tulajdonos, vállalatvezető és alkalmazott közös döntése vagy a következmények közös elviselése, ami szétosztja a terheket. A költségvetésből finanszírozott szférában viszont a piaci mechanizmusok nem működnek, ezért itt nekünk kell a költségeket valamilyen módon szétteríteni - fogalmazott blogjában Gyurcsány Ferenc.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását