2024. május 2. - Zsigmond

75 éves a villamosvasút

75 éve indult el az első villamos mozdonnyal vontatott szerelvény a Budapest-Komárom vasútvonalon. A jubileumi emlékülésen a magyar vasút múltjáról, jelenéről és jövőjéről egyeztettek, egyebek mellett a mozdonypark tervezett bővítéséről is.
2007. szeptember 27. csütörtök 18:42 - Hírextra
Idén a magyar vasút-villamosítás jelentős jubileumához érkezett, hiszen szeptember 12-én volt a 75. évfordulója a Magyar Örökség díjas Kandó-rendszerű villamos mozdonyok üzembeállításának, azaz a hazai nagyvasúti villamos vontatás üzemszerű megindításának. Ebből az alkalomból ünnepi ülést tartottak a Vasúttörténeti Parkban Budapesten, ahol elhangzott, hogy a MÁV ZRt. három hete döntött 25 darab, majd opcionálisan további 25 villamos mozdony beszerzéséről. Közbeszerzési eljárás keretében vásárolják meg őket. A leggyorsabb szállítási idő, az ár és a műszaki megbízhatóság alapján döntenek majd - mondta el Horváth Gergő, a MÁV sajtóreferense.

A magyar vasúthálózatnak jelenleg a 35 százaléka villamosított, a MÁV szállításainak csaknem 85 százalékát villamos vontatással teljesíti. Hozzávetőleg 500 villanymozdony van idehaza.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását