2024. május 5. - Györgyi

Felavatták a katyni mészárlás áldozatainak emléktábláját Budapesten

Első alkalommal avattak táblát szerdán Budapesten a katyni mészárlás áldozataira emlékezve Lengyelországon kívül a kelet-közép európai régióban - hívta fel a figyelmet Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője azon a megemlékezésen, amelyen az emlé
2008. október 29. szerda 18:10 - Hírextra
Az emléktábla elhelyezésében nyújtott segítségért köszönetet mondott Demszky Gábornak, Budapest főpolgármesterének és Bús Balázsnak, az emlékparknak helyet adó III. kerület polgármesterének.

A frakcióvezető a katyni mészárláshoz kapcsolódóan megjegyezte: 1940-ben Sztálin utasítására kivégeztek mintegy 22 ezer embert, akik a lengyel hadsereg és értelmiség vezető rétegét adták. Az áldozatokkal először megásatták saját sírjukat, majd 10-12 rétegben tömegsírba lőtték őket, családjukat pedig szinte kivétel nélkül deportálták. A szovjet vezető parancsával egyetértett és ennek aláírásával nyomatékot adott az akkori szovjet pártvezetés döntő többsége, többek között Vorosilov, Mikojan és Molotov.

A tömeges mészárlásról tudomást szerzett a német hadsereg is, amikor 1943-ban megtalálta a sírokat, ám a Szovjetunióban tagadták azt a vádat, miszerint ezért a szovjet államot terheli a felelősség. A történteket végül 1990-ben Gorbacsov, akkori szovjet pártfőtitkár leplezte le - folytatta.

A tragédia Tarlós István szerint az 1939. augusztus 23-án aláírt Molotov-Ribbentrop megállapodásból egyenesen következett, melynek keretében a Szovjetunió és Németország felosztotta egymás között Lengyelországot. Ennek kivitelezéseként a második világháború nyitányaként mindkét állam megtámadta Lengyelországot, majd a San és a Visztula folyók mentén megosztozott rajta. A szovjet vezetés az általa megszállt lengyel területen az államellenes cselekedetekkel gyanúsított személyeket letartóztatta, ők lettek egy évvel később a katyni mészárlás áldozatai.

Bús Balázs felhívta a figyelmet: az emléktábla és az emlékpark azt a "máig élő hatalmi arroganciát" is eszünkbe kell juttassa, amelynek során Oroszország kétségbe vonja, hogy a katyni mészárlás háborús bűn lenne. Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy a horogkereszt és a vörös csillag között nincs különbség, és azt is hangoztatta, hogy "nincs még két olyan nemzet, amely a nácizmustól és a kommunizmustól annyit szenvedett", mint a lengyel és a magyar.

Andrzej Przewoznik, a lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács titkára az ünnepségen kifejtette, hogy 1940-ben Katynban "a lengyel társadalom elitjét" irtották ki, azokat az embereket ölték meg, akik "saját országuk függetlenségének védelmére keltek". Arról is szólt, hogy a hozzátartozók 1943-ban vagy még később tudták meg, hogy rokonaik meghaltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását