2024. május 13. - Szervác, Imola

Az egészségügyi bizottság igent mondott a költségvetésre

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága szerdai ülésén a jövő évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról és a költségvetésről szóló törvényjavaslatot.
2008. október 29. szerda 15:55 - Hírextra
A grémium mindkét javaslatot 13 igen és 10 nem szavazattal támogatta. Nemmel szavaztak a Fidesz és az MDF képviselői.

Mikola István (Fidesz), a bizottság alelnöke az ülés kezdetén ügyrendi javaslatként azt vetette fel, hogy a bizottság ne is tárgyaljon a két javaslatról, hiszen a büdzsé harmadik változatát egyáltalán nem ismerik, azt nem kapták meg írásban. Kökény Mihály (MSZP) bizottsági elnök közölte, hogy módosító indítványok formájában változtatnak majd a javaslaton. Végül a bizottság megszavazta a költségvetési törvénytervezet tárgyalását.

Az ellenzéki képviselők a jövő évi büdzsé kapcsán úgy fogalmaztak, hogy az presztízsveszteséget jelent az egészségügynek, és további forráskivonás már az ország versenyképességét veszélyezteti.

"Átgondolatlan, kapkodó és öngyilkos" ez a költségvetési tervezet - fogalmazott Pesti Imre (Fidesz). Kupper András (Fidesz) szerint kellenek kitörési pontok az ország rossz gazdasági helyzetéből, ezek egyike az egészségügy kell, hogy legyen, és "nemet" kell mondani erre a tervezetre.

Tukacs István (MSZP) úgy vélte, helyes volt az a kormányzati magatartás, hogy az eredeti tervezetet visszavonták. Véleménye szerint azt kell kivédeni, hogy a foglalkoztatás mértéke csökkenjen, hiszen az kihat - a járulékbevételek alapján - az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) bevételére.
Szikszainé Bérces Anna, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője közölte, hogy a foglalkoztatás csökkenésével számolni kell a következő időszakban. A kormányzat most 1,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, de még ez is változni fog - tette hozzá, a konkrét mértéket azonban nem tudta megjelölni.

Elmondta: változni, emelkedni fog az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke, ami havi fix összeg. Az eddig 4.350 forint havi összeg jövőre 4.500 forint/hóra emelkedik.

Hozzátette, hogy hatmillió ember után fizet a költségvetés egészségügyi járulékot. Ebből az E-Alapnak 313,6 milliárd bevétele származik. 2009-től a gyermekgondozási díjat (gyed) is az E-Alapból fizetik, és az államháztartási törvény módosítása során a szociális ellátásokról a kincstár szociális nyilvántartást vezet majd.

Szikszainé Bérces Anna elmondta azt is, hogy a jövő évi költségvetési tervezet módosítása 3,9 százalékos inflációval számol, járulékcsökkenés nem lesz 2009-ben. A javaslat szerint az összes járulék és hozzájárulás bevételi összege együttesen 1.077,5 milliárd forint; a gyógyító-megelőző ellátásra 749,9 milliárd forint az előirányzat, amely tartalmaz tízmilliárd forint fejlesztést is, s 27 milliárd forint szerepel a bérintézkedésekre.

A szakember közölte: a gyógyszertámogatásnál a 2008. évi várható kiadáshoz képest 23 milliárd többlet van, ami figyelemre méltó.

Képviselői kérdésekre válaszolva a főosztályvezető kitért arra: a pneumococcus vírus elleni, kétéves korig ingyenesen adható védőoltás idei fedezete megvan, jövőre viszont a költségvetés tartalékából lesz rá forrás.

Arra a felvetésre, amely szerint forráskivonás történik az egészségügyből, Szikszainé Bérces Anna azt felelte, ezt számokkal nem tudja alátámasztani.

Horváth László, az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője azt mondta, hogy a jövő évi költségvetés az ideihez képest nagy eltérést nem mutat, így az ágazatot nem lehet vesztesnek mondani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását