2024. április 19. - Emma

A válság nagy vesztese lehet a sport

A jelenlegi gazdasági válság egyik nagy vesztese a sport lehet - jelentette ki Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter, aki szerdán a Sportpolitika, sportfinanszírozás, sportigazgatás elnevezésű rendezvényen tartott előadást Sportfinanszí
2008. október 29. szerda 19:14 - Hírextra
A tárca vezetője kiemelte: csökken a fizetőképes kereslet és a sport mögött álló állami, önkormányzati, szponzori háttér.

Az előadást nagy érdeklődés kísérte, hiszen az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának keddi ülésén derült ki, hogy a módosított költségvetés tervezete szerint jövőre 1,4 milliárd forinttal kevesebb lesz a sport központi állami támogatása az ideihez képest.

Gyenesei megjelölte a célt is: a meglévő pénzt jobban kell elosztani, és az utánpótlásra mindenképpen több pénz jut majd az ideinél.

A miniszter elmondta: szerinte az állam évente összesen 100 milliárd forintot ad a magyar sportra és ez az összeg egyébként huszonöt-harminc százalékát teszi ki a magyar sport finanszírozásának.

A pekingi játékokkal kapcsolatban megjegyezte: "Elég idő telt el ahhoz, hogy viszonylag érzelemmentesen lehessen értékelni az olimpiát. A magyar csapat szereplése nem tekinthető kudarcnak, de a vártnál gyengébb eredményt ért el."

Hozzátette: Peking a biokémia expója volt, és ennek tükrében is elmondható: a magyar sportegészségügyi háttér más nemzetekhez képest jelentős elmaradást mutat.

"Az egészségügyi miniszter és az én álláspontom közeledett egymáshoz abban a kérdésben, hogy fontos egy sportegészségügyi központ létrehozása. Számításaink szerint magántőke bevonásával mintegy öt-hat milliárd forintból működőképes kórházat lehetne kialakítani az eddig két és fél milliárd forintból elkészült, a sportkórháznál található épülettorzóból. A magyar sport ettől vásárolna szolgáltatásokat, és nem kellene egy egész intézményt fenntartani a számára. Jövőre harminccal több sportorvosi rendelő is lesz az országban."

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a sport- és turisztikai bizottság ugyan ellenszavazat nélkül foglalt állást abban, hogy a nemzeti labdarúgó stadiont a Puskás Ferenc Stadion helyén építsék fel, de arra anyagi forrás jelenleg nem áll rendelkezésre. Véleménye szerint az MLSZ által tervezett Fehér úti létesítmény megvalósulásának nagyobb lehet a realitása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását