2024. április 28. - Valéria

A bűnösök és a paprikajancsi

Nem tudok olyan emberek sikeréért küzdeni, akik engem nem szeretnek - ezt a megdöbbentő mondatot Ujlaky Virginie mondta még augusztusban a pekingi olimpián azután, hogy kisebb botrányt okozott viselkedésével. A vívó szövetség most döntött: a tőrcsapat tar
2008. október 29. szerda 19:29 - Gedei Szilárd
A csak kis ideje magyar lány nem volt hajlandó a többiekkel együtt edzeni Pekingben, és a legfontosabb összecsapások előtt nem melegített együtt a többi lánnyal, valamint a csapatverseny elődöntőjében elhagyta az előre kijelölt zónát, székeket rugdosott mérgében, mert nem cserélték be. Így vált a női tőrcsapaton belüli marakodás országos felháborodást kiváltó vérfolyatós incidensé. Szidalmazásról, fenyegetésekről, igénytelenséget tükröző melegítőtaposásról szóltak a hírek akkor, és szólnak még ma is.

A Magyar Vívó Szövetség fegyelmi bizottsága ugyanis mostanra hozta meg döntését az üggyel kapcsolatban. Bár ne tette volna... A döntés ugyanis - egy évre zárták ki a válogatottból Ujlakyt, de ezt felfüggesztették - enyhén szólva is megmosolyogtató. Vagyis inkább röhejes - még akkor is, ha valószínűleg Ujlaky sportszerűtlen, vérlázító és egyben elszomorító fegyelmezetlenségéig vezető okokat csak a válogatott tagjai és az ő edzőjük tudja pontosan. Tudják, de elmondják-e?

Így nem lehet rendet tartani, hogy a kapitányt meg lehet verni, a melegítőt meg meg lehet taposni...

Így kommentálta a fegyelmi bizottság döntését a lányok mestere, Bernát Zoltán. Az edző szerint Ujlaky az ameriakiak ellen elveszített elődöntő után hátba vágta őt, majd megtaposta magyar címeres melegítőjét. Mindezek után pedig betette a csapatba Knapek Edina helyére a bronzmeccsen.

Mértéktartó, korrekt és igazságos döntést hoztunk...

Ezt pedig már Torday Kálmán, a fegyelmi bizottság elnöke nyilatkozta az "ítélethirdetés" után. Mértéktartó, annyi szent. Korrekt? Az a baj, hogy sokan Magyarországon félreértelmezik ezt a kifejezést, vagy nem is tudják, hogy mit jelent igazából. Na, de igazságos? Könyörgöm, igazságról csak és kizárólag akkor beszélhetünk egy a piros-fehér-zöld melegítőjét megtaposó francia-magyar vívóval kapcsolatban, ha úgy eltiltjuk, kirúgjuk, kitiltjuk és elmarasztaljuk, hogy meg sem áll Franciaország legtávolabbi pontjáig, a messzi breton vidékig.

Ezzel szemben... Már azt az illetékest is nehezen értem meg, aki szerint mindenképpen szüksége volt a magyar válogatottnak a francia importra. Főleg, hogy a jó Virginie csak franciául beszél - ezen a nyelven küldte el a fegyelmi bizottságnak is a nyolcoldalas nyilatkozatát még hetekkel ezelőtt. Je ne comprends pas. Nem értem. Tényleg nem. Az egyik a pekingi eredménytelenségtől begőzölt szurkoló például Ujlaky fényképét nézve megjegyezte, hogy nem tudja, mit is keres egy francia férfi a magyar női tőrcsapatban. Persze mi ezt nem mondjuk, csak megjegyezzük: azért egy "je suis désolée"-t (sajnálom) elereszthetett volna a magát vérig sértettnek érző Ujlaky. De minimum egy hanyag pardont. Ha már korrektségről beszélünk.

Ráadásul a fegyelmi bizottság ülésén egy az egyben tagadta, hogy megtaposta volna a melegítőjét. Magyarok látták, de a francia tagadta. A francia nyert. Most képzeljék ezt el fordított szereposztásban: a magyar megtapossa a francia melegítőt. A franciák dühösek lesznek. A magyar meg többé nem lesz francia. Ilyen egyszerű ez.

Hanem akkor ki is itt az igazi bűnös és ki a paprikajancsi? Bűnös a magyar társaival szemben szemétkedő vívólány, de bűnös bizony a megkérdőjelezhető válogatási módszereket alkalmazó Bernát kapitány is. A paprikajancsi meg az álnaiv, vagy inkább a felelősséget még csak véletlenül sem vállaló szövetség, amely ezzel a felfüggesztett eltiltásos döntésével saját magának ártott a legtöbbet. Miközben csodálkoznak a szakemberek, hogy egyre kevesebb gyerek akar vívni tanulni.

Az egész üggyel kapcsolatban egyébként mindössze egyetlen érdemi kérdés maradt. Amit akár Ujlaky Virginie-nek is feltehetnénk, ha már ilyen nagy hongroise a lelkem. Szóval Où sont les toilettes (merre van a mosdó)?

Ez az egész ügy a kicsinyes hazugságokkal és az egymást lejáratni szándékozó intrikus szereplőkkel ugyanis oda való. De nem a francia toilette-re, hanem a jó magyar budira.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását