2024. május 6. - Ivett, Frida

Vita a környezet védelmének általános szabályairól

A környezet védelmének általános szabályairól, valamint a természet védelméről szóló törvényjavaslat a környezeti károk megelőzése és helyreállítása tekintetében a környezeti felelősségről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv jogharmonizációját va
2008. október 28. kedd 13:37 - Hírextra
Oláh Lajos kiemelte: Magyarországnak számos esetben kell szembesülnie a határon átnyúló környezeti hatásokkal, ezért örömmel vettük azt az uniós kezdeményezést, amely a közösségi szintű elektronikus térinformatikai rendszer létrehozására irányul. Hozzátette: minden tagállamnak, így Magyarországnak is egységes térinformatikai rendszert kell létrehoznia. A mostani javaslat a térinformációs rendszer felépítését határozza meg.

Az államtitkár szerint a környezeti állapot hatékony feltérképezéséhez elengedhetetlen az adatok egységes kezelése. Mint kiemelte, a térinformatikai rendszer kiépítését 2009. május 15-ig kell a hazai jogrendszerbe illeszteni. Szólt arról is, hogy a törvénymódosítás az országos, regionális, kistérségi és helyi környezeti tervezés közötti kapcsolat megerősítését szolgálja.

Az új törvényi rendelkezések bővítik a települési környezetvédelmi program témáit is - közölte Oláh Lajos. Tájékoztatása szerint "akadálymentes égbolt" elnevezéssel a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint az áramszolgáltatók olyan megállapodást kötöttek, amelynek értelmében az ország területén nagy számban átalakítják a jelentős madárfajok egyedeinek életét veszélyeztető szabadvezetékeket és tartóoszlopokat.

A törvénymódosítás lépéseket tesz a fényszennyezés elleni küzdelem terén is. Az utóbbi években Magyarországon is ugrásszerűen megnőtt a mesterséges megvilágítás, ami a védett, természetvédelmi területeket is érinti.

Egyetértés mutatkozott a parlamenti pártok között a környezetvédelmi törvény módosításának általános vitájában a parlament keddi ülésnapján. A felszólaló képviselők jelezték, hogy támogatják a módosítást.

Gyula Ferencné (MSZP) közölte: a jelenlegi környezetvédelmi programok, amelyek egyes területi egységekre vonatkoznak, önmagukban is átfogó terveket takarnak. Kiemelte, hogy amelyik település nem kíván önálló környezetvédelmi tervet készíteni, annak lehetősége van más településekkel közösen elkészíteni.

A kormánypárti képviselő elgondolkodtatónak nevezte a klímaváltozás ügyét, amely szerinte korunk egyik legnagyobb problémája. Hozzátette: a mérvadó szakemberek már jelezték, hogy Magyarország fekvése miatt különösen ki van téve a környezetváltozás hatásainak. Kitért a térinformatikai rendszer fontosságára, mert - mint mondta - ennek alapvető fontossága lesz a közös, európai környezetvédelmi ügyek rendezésében.

Ékes József (Fidesz) arról beszélt, hogy Magyarországot a közelmúltban több esetben is szennyezés érte és egy korszerű térinformatikai rendszer kialakításával ennek a helyzetnek a kezelésére is lehetőség nyílik. A környezetvédelem tervezése kapcsán közölte: az sok esetben attól is függ, hogy a saját programjainkat miként tudjuk összehangolni.

Az ellenzéki képviselő emlékeztetett arra, hogy a településeknek el kell készíteni saját környezetvédelmi programjukat. Szerinte a jelenleginél is komolyabban kellene elgondolkodni azon, hogyan lehet végrehajtani a hosszú távú környezetvédelmi stratégiát. A vízgazdálkodásról beszélve Ékes József óva intett attól, hogy összevonják a regionális vízműveket. Hozzátette: sokkal több vélemény meghallgatása alapján kellene egy új vízgazdálkodási törvényt megalkotni.

Rétvári Bence (KDNP) sokszínűnek minősítette a parlament előtt fekvő tervezetet és kétségeinek adott hangot amiatt, hogy az megfelel-e a jogalkotási törvénynek. A fényszennyezésről azt mondta, sok civil kezdeményezés is történt az ügyben, és a természetvédők, a csillagászok, valamint a világítástechnikai szakemberek között nagyon jó együttműködés alakult ki. Hangsúlyozta: a törvényjavaslat széles körű támogatásra talált.

Velkey Gábor (SZDSZ) alapvető kérdésnek nevezte, hogyan valósul meg a gyakorlatban egy pozitív ügy végrehajtását célzó program. Megjegyezte, hogy a tervek újragondolása sok esetben csak "a borító cseréjét jelenti". Helytelennek nevezte azt is, amikor bennfentes információval rendelkező piaci szereplők több településnek is felajánlják szolgáltatásaikat és úgy készítik el a terveket, hogy abban csak a települések nevét cserélik, így a programoknak a lokális viszonyokhoz nincs sok közük.

A liberális képviselő felhívta a kormány, illetve az illetékes tárca figyelmét, hogy amíg nem teremtik meg a végrehajtás eszközeit, addig legfeljebb formális eredményeket lehet elérni. Velkey Gábor szerint az összehangolt térinformatikai rendszer is csak akkor fog működni, ha az informatikai háttér települési szinten is biztosítva van.

Ángyán József (Fidesz) azt mondta, az országos területrendezési terv kapcsán szembesültek azzal, hogy ezen a területen milyen kaotikus viszonyok uralkodnak. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a környezetvédelmi tárca terve megpróbálja világosan definiálni a kompetenciaviszonyokat és a hierarchiaszinteket. Úgy vélte, a természetvédelmi törvény módosításával "legalább a barlangok biztonságba kerülnek", mert a nemzeti parkok hatáskörébe teszik át őket.

Oláh Lajos környezetvédelmi államtitkár az elhangzottakra reagálva azt mondta, a törvényjavaslat kezdeményezőjének ebben az esetben nem volt célja, hogy a vízközművel is foglalkozzon. A klímaváltozásról úgy vélekedett, hogy Magyarország az átlagosnál jobban ki van téve ennek hatásainak, így a megszokottnál 20-30 százalékkal kevesebb nyári csapadék, illetve enyhébb tél várható.

Az általános vitát Harrach Péter levezető elnök lezárta, a részletes vitára várhatóan a következő ülésen kerül majd sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását