2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Pirosban hódít a nő

Ha egy nő meg akarja őrjíteni a férfiakat, öltözzön pirosba, vagy legalább küldjön vörössel keretezett fotót magáról csábítása célpontjának - sugallja amerikai kutatók kísérletsora.
2008. október 28. kedd 15:55 - Hírextra
A tanulmány - melyet a New York állambeli Rochester Egyetem munkatársai végeztek Andrew Elliot pszichológus vezetésével - úgy tűnik, igazolja a Bálint-napi üdvözlőlapok tervezőinek és a rúzsok készítőinek sok éves tapasztalatát, miszerint a vörös a románcok színe.

Az egyik vizsgálatban különböző színnel keretezték a nők fotóit: pirosat állítottak párba fehérrel, szürkével, zölddel vagy kékkel. Ezután megkérdeztek több mint száz férfit, mennyire találják vonzónak a képen látható hölgyet. Egy másik kísérletben a fényképen lévő nő blúzát digitálisan vörösre vagy kékre színezték. Ebben az esetben azt is megkérdezték a férfiaktól, hogy adott összegű pénzükből mennyit költenének egy randin a képen látható nőre. A kutatók azt tapasztalták, hogy a férfiak vonzóbbnak találták a hölgyet, amikor piros ruhában volt, vagy vörössel keretezett képen látták. A piros blúzos partnerre több pénzt is szánnának a randin - derült ki válaszaikból.

Bár ez a "vörös riasztás" összefügghet azzal, hogy emberemlékezet óta a vörös színnel azonosítjuk a szerelmet, ősibb biológiai gyökerei is lehetnek - véli Elliot. A kutató emlékeztet arra, hogy a főemlősök, például a páviánok és a csimpánzok nőstényei vörös színnel vonják magukra a hímek figyelmét fogamzóképes időszakuk alatt.

A férfiak értékelték a látott nők megbízhatóságát, kedvességét, intelligenciáját is, ám ez nem függött a színektől. Végül fiatal nőket is megkérdeztek arról, csinosnak találják-e a fotókon lévőket: a piros szín ebben az esetben sem befolyásolta a minősítést.

A tanulmány a Journal of Personality and Social Psychology című szaklap online kiadásában jelent meg kedden.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását