2024. május 3. - Tímea, Irma

Megadugó az Árpád-híd felújítása miatt

Jóval hosszabb menetidőre kell számítaniuk az autósoknak az Árpád híd felújítása miatt az észak-pesti régióban; a Fővinform azt javasolja az autósoknak, hogy ha tehetik, másik hidat vegyenek igénybe a Dunán való átkeléshez - mondta Pongrácz Dániel, a Fővi
2008. október 28. kedd 10:00 - Hírextra
A hídon hétfő este 10 órakor kezdődtek a felújítási munkálatok, kicserélik az északi, a Buda felé vezető hídpályán, a Hajógyári-szigeti pillér felett a hőtágulásból származó mozgásokat kiegyenlítő szerkezeti (dilatációs) elemeket. A felújítás miatt este 10 és reggel 6 óra között két forgalmi sávot lezárnak, nappal a munkaterület lefedésére szolgáló szerkezeten keresztül haladhatnak a járművek.

Pongrácz Dániel elmondta: jóval hosszabb menetidővel kell számolniuk azoknak az autósoknak, akik Pesten az Árpád híd irányába mennek, így jelentős a torlódás a Váci úton, valamint a Hungária körúton és a Róbert Károly körúton. A Fővinform azt tanácsolja, hogy aki teheti, kerülje el a hidat, és válasszon más útvonalat.

Hozzátette, hogy a munkaterületet lefedő, fekvőrendőrhöz hasonlító szerkezet is komoly gondot jelent az autósoknak. Az ügyeletes szerint a csúcsidő után valószínűleg enyhül a forgalmi torlódás.
Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. helyettes szóvivője közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a munkaterület lefedésére szolgáló szerkezeten több jármű nem tud áthaladni, azon gépjárművek akadnak fenn. Mint írta, várhatóan délelőtt 10 órára ideiglenes megoldással valamennyi járművel átjárható lesz ez a rész.

A szakemberek reggeli helyszíni szemléje után döntöttek arról, hogy hideg aszfalttal meghosszabbítják a szerkezetre történő felhajtás és az arról való lehajtás útját, így azon már valamennyi jármű fennakadás nélkül áthaladhat. A hibát kijavítják, ezalatt rendőri irányítás mellett haladhatnak át a járművek a szerkezeten.

Hozzátette: szerdára elkészül a módosított áthidaló, amely már megfelelő fel- és lehajtást biztosít.
Az FKF Zrt. korábban tudatta: a felújítás során a mintegy 1,5 méter széles, keresztirányban 11 méter hosszú munkasáv áthidalására egy acélból készült, láthatósági festéssel ellátott, a közúti forgalom áthaladását biztosító "provizóriumot" helyeznek el, amely csak csökkentett, maximum 30 kilométer/óra sebességgel közelíthető meg.

A szerkezet ugyanis az útpálya síkjából mintegy 10 centiméterre kiemelkedik, hasonlóan a lakóövezeti utakon alkalmazott forgalomcsillapító szigetekhez. Nappal 6 és 22 óra között ez áthúzódik mindhárom forgalmi sávon, a kerékpárúton és a járdán is. A felújítás várhatóan november 22-ig befejeződik.

Kártérítésre számíthatnak az Árpád híd üzemeltetőjétől azok, akiknek megsérült a gépkocsijuk a hídon megkezdett munkálatok miatt; kedd reggel több jármű fennakadt azon a szerkezeten, amelyen a felújítás idején áthalad a forgalom, ezért jelentős torlódás alakult ki.

A híd üzemeltetőjeként a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. helytáll a keletkezett károkért, az autósok a társaság XI. kerületi, Bánk bán utcai kárrendezési irodájához fordulhatnak - közölte Horváth László helyettes szóvivő.

A hídon hétfő este 10 órakor kezdődtek a felújítási munkálatok, kicserélik az északi, a Buda felé vezető hídpályán, a Hajógyári-szigeti pillér felett a hőtágulásból származó mozgásokat kiegyenlítő szerkezeti (dilatációs) elemeket. A felújítás miatt este 10 és reggel 6 óra között két forgalmi sávot lezárnak, nappal a munkaterület lefedésére szolgáló szerkezeten keresztül haladhatnak a járművek.

Horváth László, az FKF Zrt. helyettes szóvivője kedden délelőtt arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a munkaterület lefedésére szolgáló szerkezeten több jármű nem tud áthaladni. Mint elmondta, a munkaterület lefedésére szolgáló szerkezet 10-11 centiméter magas, és úgy van kialakítva, hogy egy átlagos gépjárműnek nem okozott gondot az áthaladás, az alacsonyabb építésű, sportos futóművű gépkocsik azonban fennakadtak rajta.

A szakemberek a helyszíni szemle után döntöttek arról, hogy hideg aszfalttal meghosszabbítják a szerkezetre történő felhajtás és az arról való lehajtás útját, hogy a szerkezeten valamennyi jármű fennakadás nélkül áthaladhasson. A munkálatokkal délelőtt 11 órakor végeztek, a járművek azóta a sebességkorlátozás figyelembevételével folyamatosan haladhatnak - közölte a helyettes szóvivő.
Megjegyezte, hogy megkezdődött egy új szerkezet gyártása, amelyet a tapasztalatok alapján alakítanak ki, szerdától ez fedi be a munkaterületet.

Horváth László elmondta: az autók áthaladását segítő eredeti szerkezetet nem az FKF Zrt. készítette, de a híd üzemeltetőjeként nekik kellett gondoskodniuk a hiba elhárításáról. A felújítást a Hídépítő Zrt.-vel közösen végzik, a felújításnál használt eszközök megtervezését pedig a Hídépítő Zrt. saját alvállalkozójára bízta - tette hozzá.

A felújítás várhatóan november 22-ig befejeződik az Árpád hídon. A Fővinform azt tanácsolja, hogy aki teheti, kerülje el a hidat, és válasszon más útvonalat. Pongrácz Dániel, a Fővinform ügyeletese elmondta, hogy jóval hosszabb menetidővel kell számolniuk az autósoknak; kedd reggel jelentős volt a torlódás a Váci úton, valamint a Hungária körúton és a Róbert Károly körúton is.

A BKV tájékoztatása szerint hat buszjáratot érint a torlódás, ezért jóval hosszabb menetidőre kell számítani, mint máskor. Az utasoknak azt javasolják, hogy az Árpád hídon az 1-es villamost vegyék igénybe.

Az FKF Zrt. korábban azt közölte: a felújítás során a mintegy 1,5 méter széles, keresztirányban 11 méter hosszú munkasáv áthidalására egy acélból készült, láthatósági festéssel ellátott, a közúti forgalom áthaladását biztosító szerkezetet helyeznek el, amely az útpálya síkjából mintegy 10 centiméterre kiemelkedik, ezért csak csökkentett, maximum 30 kilométer/óra sebességgel közelíthető meg. A szerkezet 6 és 22 óra között áthúzódik mindhárom forgalmi sávon, a kerékpárúton és a járdán is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását