2024. április 29. - Péter

Kovalik Balázs díjat kapott

A 2008-as AEGON Művészeti Díjjal kitüntetett Térey János költő Kovalik Balázs rendezőt jelölte a társdíjra. A Magyar Állami Operaház és a Budapesti Őszi Fesztivál művészeti vezetője csütörtökön este veszi át a díjat a Nemzeti Színházban a Képzett társítás
2008. október 28. kedd 13:57 - Hírextra
Térey János, aki Asztalizene című drámájáért nyerte el 2008 tavaszán a művészeti díjat, így indokolta választását: Kovalik Balázs "ébren tartja a figyelmünket, folyamatosan rákérdez az alapokra. (...) Elsősorban teremtői, másodsorban osztályfőnöki képessége van. (...) Nem isten. És mégis teremtenie kell. Kovalik Balázs képes teremteni."

Kovalik Balázs azt hangsúlyozta, hogy Térey János tájékozottsága, minden mű és műfaj iránti önzetlen érdeklődése, lényeglátása biztos pont az életében. Ezért egyszerre megrendítő és megtisztelő számára Térey választása - fűzte hozzá a rendező.

Kovalik Balázs Térey Jánossal együtt lesz Alföldi Róbert vendége a Képzett társítások első estjén, csütörtökön a Nemzeti Színházban, ahová Alföldi Róbert főigazgatói kinevezésével került át a sorozat.
Az esten, amelyen Kovalik Balázs átveszi a társdíjat, Térey János műveiből Péterfy Bori és Rába Roland olvas fel. Mint a sorozat előző két évadjában, a Bárka Színházban, a beszélgetésre, a felolvasásokra és a vetítésekre ezúttal is kitűnő zenészek reagálnak a maguk nyelvén: zenével, csütörtökön Dés András ütőhangszereken és Lukács Miklós cimbalmon.

Az első AEGON Művészeti Díjat Spiró György vehette át 2006-ban a Fogság című regényéért, ő Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte meg társdíjasnak. A 2007-es díjazott Rakovszky Zsuzsa költő volt, aki Vojnich Erzsébet festőművészt választotta.

Az idei társdíjas Kovalik Balázs a tanulmányait Münchenben végezte. 1984-től a Budapesti Pinceszínház tagja, 1987-től pedig a Nemzeti Színház Színiakadémiájának növendéke lett. 1991-től a Magyar Állami Operaház rendező-asszisztenseként működött. 1993-tól a Bayerische Theaterakademie/Hochschule für Musik in München rendező szakos hallgatója volt, August Everding növendéke. Itt 1997-ben szerzett rendezői diplomát. Ugyanettől az évtől tanít a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását