2024. május 13. - Szervác, Imola

Stabil a pénzügyi rendszer

A magyar pénzügyi rendszer stabil, de ennek hosszú távú fenntartásához megfelelő háttérre van szükség - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.
2008. október 27. hétfő 15:16 - Hírextra
"A magyar pénzügyi rendszer stabil, ugyanakkor szükség van arra, hogy ezt a stabilitást hosszú távon fenntarthassuk, hogy a magyar családok és magyar vállalkozások, a magyar adófizetők folyamatos fizetőképessége biztosított legyen" - mondta a politikus.

Hozzátette: ennek érdekében az eddig meghozott intézkedéseken túl további, stabil hátteret jelentő kapcsolatfelvételekre volt és van szükség a következő napokban is.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kezdeményezett keddi egyeztetésről azt mondta, az eddig folyamatokról, a megszületett megállapodásokról és a következő napok tárgyalásairól tájékoztatják a parlamenti pártokat.

Veres János utalt arra, hogy Magyarország felvette a kapcsolatot az Európai Unióval, az Európai Bizottság elnökével, valamint a meghatározó tagországok vezetőivel.

Fontos az, hogy Magyarország számára "biztonságos kapu" álljon nyitva, ez az Európai Uniót és más nemzetközi pénzintézeteket, az IMF-et, az EBRD-t és más, az országgal együttműködő intézmények támogatását jelenti - fűzte hozzá.

Az átdolgozott 2009-es költségvetési törvényjavaslattal összefüggésben elmondta, hogy a világpiacon, az Európai Unióban bekövetkezett változások miatt egyre újabb információk birtokában kell készíteni a makroelemzéseket, ezek ahhoz szükségesek, hogy "az utolsó pillanatnak megfelelő, legvalószínűbb változatban tudjuk majd az Országgyűlésben a költségvetést elfogadni".

Varga Mihály (Fidesz) és Hargitai János (KDNP) is azt mondta, meg kell vizsgálni, miért érinti a pénzügyi válság súlyosabban Magyarországot, mint a környező országokat.

Varga Mihály szerint azért került az ország ilyen helyzetbe, mert az elmúlt években hibás, rossz gazdaságpolitika folyt. A magas államadósság, a magas államháztartási hiány, a túl magas infláció, a felelőtlen költekezés, a munkanélküliség növekedése miatt sebezhető az ország - fűzte hozzá.

Hargitai János is a 2002 óta folyó, szerinte felelőtlen költségvetési politikát okolta, jelezte ugyanakkor, hogy pártja részt vesz a keddi egyeztetésen. Hozzátette: a devizahitelesek mellett a forinthitelesek is bajban vannak.

Dávid Ibolya (MDF) szerint a keddi egyeztetésnek az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ bocsánatkérésével kell kezdődnie a 2002-es 100 napos csomag, "a jóléti koalíció" miatt, mert ezért került az ország ilyen helyzetbe. Úgy vélte, emiatt fizetünk ma 6-7 milliárd forintos számlát.
A politikus szerint a 2006-os 6.000 milliárd forintos "kiígérgetési kampányban" sikerült elhitetetni, hogy van itt pénz, miközben mindenki tudta, hogy megszorító csomag előtt állunk. Mint mondta, az MDF minden olyan egyeztetésen részt vesz, amely a pénzügyi válság kezelésére irányul.

Horn Gábor (SZDSZ) Dávid Ibolyának válaszolva azt mondta, "én szívesen bocsánatot kérek, hogy ha segít ezen az ügyön, de attól félek, hogy ez a bocsánatkérés önmagában ezt a pénzügyi válságot semmilyen formában nem oldja meg".

Szerinte mindenkinek megvan a maga szerepe abban, hogy Magyarország ma ott tart, ahol. Utalt arra, hogy reformok maradtak el. Horn Gábor óvott attól, hogy "fűnyíró elvű lépéseket" tegyenek, ehelyett meg kell nézni, hol lehet valódi, reformértékű lépéseket kezdeményezni.

Kovács Tibor (MSZP) szerint a pénzügyi válság méretei nem voltak előreláthatóak. Mint mondta, frakciója szerint a kormány és a pénzügyi tárca intézkedéseit időben megtett és megfelelő lépéseknek tartja.

A szocialista képviselő szerint az EU-ban is erősödik az összefogás gondolata, vagyis az, hogy csak egységes lépéssekkel lehet a válságot kezelni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását