2024. május 3. - Tímea, Irma

Moholy-Nagy Lászlóra emlékeznek

Ingyenes tárlatvezetés és filmvetítés várja az érdeklődőket Moholy-Nagy László születésének 113. évfordulója alkalmából július 17-én a Magyar Nemzeti Galériában - közölte az MTI-vel kedden az intézmény sajtóreferense.
2008. július 8. kedd 14:33 - Hírextra
Miklós Léna tájékoztatása szerint az 1895. július 20-án született Moholy-Nagy László művészete előtt tisztelegve a látogatók a kiállításra megváltott belépőjeggyel ingyenes tárlatvezetéseken vehetnek részt a Természet és technika - Az újraértelmezett Moholy-Nagy 1916-1923 című kiállításon.

Párhuzamos töredékek - Moholy-Nagy családi legendárium címmel este 6 órától Dessewffy Zsuzsanna dokumentumfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők, majd a film rendezője beszélgetésre invitálja a kérdezni vágyókat.

Dessewffy Zsuzsanna dokumentumfilmje Moholy-Nagy László és testvére, Nagy Ákos életét mutatja be. A testvérek az első világháborúban szakadtak el egymástól, Moholy-Nagy útja Németországon és Amerikán keresztül vezetett a világhír felé, míg Nagy Ákos a Szovjetunióba került, s ott lett a sztálinizmus áldozata. Történeteiket gyerekeik mesélik el, egyikük magyarul, Amerikában, másikuk oroszul, Németországban.

A Magyar Nemzeti Galériában augusztus 24-ig látható, Természet és technika - Az újraértelmezett Moholy-Nagy 1916-1923 című kiállítás a világhírű magyar művész korai korszakára, a pályakezdéstől a Bauhausba történt meghívásig eltelt néhány évre összpontosít.

A látogató dokumentumok, fényképek, folyóiratok, könyvek, kiáltványok, plakátok és eredeti műtárgyak széles köre révén bepillantást nyer a magyar és a nemzetközi avantgárd történetébe.

A kiállításon Moholy-Nagy korábban itthon soha nem látott művei, festményei is megtekinthetők a New York-i Salgo Alapítvány és a művész lánya, Hattula Moholy-Nagy jóvoltából.

Moholy-Nagy László (1895-1946) avantgárd festő, szobrász, grafikus, fotóművész, ipari formatervező, a kísérleti filmek egyik magyar úttörője, teoretikus, a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára a 20. századi avantgárd művészet nemzetközileg elismert, nagyhatású alakja volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását