2024. április 29. - Péter

A több millió mohamedán hazája

Az illetékes tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke is megjelent a Duisburgban épült mecset vasárnapi ünnepélyes felavatásán. A híres isztambuli Hagia Szophia mintájára épült mohamedán imaház jelenleg Németország legnagyobb mecsete.
2008. október 27. hétfő 19:03 - Hírextra
ürgen Rüttgers észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök megnyitóbeszédében síkraszállt a Németországban élő mohamedánok vallási jogainak maradéktalan betartása mellett, és ezzel kapcsolatban magától értetődőnek nevezte, hogy méltó mecsetekkel is rendelkezzenek.

Leszögezte ugyanakkor azt is, hogy az ország területén élő iszlám hívőknek is kötelességük a német alkotmány tiszteletben tartása. A kormányfő kijelentése közvetlen utalás volt arra, hogy a közelmúltban több mecsetben nem csupán vallási témákkal foglalkoztak, hanem gyűlöletkeltő beszédek is elhangzottak.

Így nem véletlen, hogy a duisburgi mecset ünnepélyes megnyitására a rendőrség különleges biztonsági intézkedéseket foganatosított, de rendzavarás nem történt.

A 7,5 millió eurós költségből épült mohamedán imaház anyagi alapjának megteremtéséhez Észak-Rajna-Vesztfália és az Európai Unió 3 millió euróval járult hozzá, a fennmaradó összeget adományokból fedezték.

Az iszlám építészet hagyományai szerint tervezett mecset minaretje 34 méter magas és 1200 hívő befogadására alkalmas. Duisburgban a környék lakossága és a helyi egyházak messzemenőkig támogatták a mohamedán imaház létrehozásának a tervét. Kölnben valamint Berlinben a hasonló kezdeményezések hangos vitákat és zajos tüntetéseket váltottak ki.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását