2024. május 17. - Paszkál

Egerekben növesztett új prosztata

Egyetlen testi őssejtből növesztettek egerekben teljes dülmirigyet amerikai kutatók, olvasható a Nature tudományos hetilap legutóbbi számában. Az eredmény jelentősen felgyorsíthatja a prosztatarák kutatását, ám átültetésre alkalmas emberi szerv előállítás
2008. október 27. hétfő 13:50 - Hírextra
A dülmirigy a húgyhólyag alatt helyezkedik el, az általa termelt váladék hígítja a spermát és javítja az ondósejtek mozgását. A prosztata rákja különösen idősebb férfiaknál gyakori, az összes diagnosztizált tumor negyede prosztatarák.

A San Franciscó-i kutatóknak olyan őssejttípust sikerült elkülöníteniük, amely a dülmirigyben található különféle sejtekké képes átalakulni. Az őssejteket visszaültetve az egerekbe, azok a teljes dülmirigyet felépítették. Egy működő szervet azonban csak úgy lehetne létrehozni, ha az egész rendszerbe illeszkedne: a vizeletet a veséből elszállító húgycső is a prosztatán halad át, utóbbi tevékenységét ráadásul az idegek összetett hálózata szabályozza.

Szakemberek szerint az igazi probléma nem az, hogy egy többletdülmirigyre lenne szükség, hanem a prosztata megnagyobbodása, amely gyakran vezet rákhoz. A dülmirigyet alkotó sejtek alaposabb megismerése azt jelentheti, hogy a terápiával pontosabban vehetik célba és tarthatják ellenőrzés alatt azokat.

A cikket jegyző Kevin G. Leong és munkatársai a Genentech biotechnológiai kutatócég molekuláris biológiai részlegében érték el eredményüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását