2024. május 3. - Tímea, Irma

Az EU támogatja a Nabuccot

Az Országgyűlés Nabucco bizottsága üdvözli, hogy az Európai Parlament (EP) elfogadta a Nabucco projekt további ötmillió eurós támogatását; erről Kóka János, az eseti bizottság szabad demokrata elnöke tájékoztatta közleményben vasárnap az MTI-t.
2008. október 27. hétfő 07:50 - Hírextra
"Magyarország számára a Nabucco továbbra is stratégiai jelentőségű energia- és biztonságpolitikai program, ezért az Országgyűlés Nabucco Bizottsága üdvözli, hogy a döntés nyomán immár több millió eurós források is rendelkezésre állnak a gázvezeték megépítéséhez" - fogalmaz közleményében Kóka János.

Mint írja, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy ezeknek a forrásoknak a felhasználásával Magyarország hogyan tud még nagyobb mértékben hozzájárulni a nemzetközi projekt megvalósulásához. Hozzáteszi: a magyar Nabucco Bizottság delegációja még idén felkeresi Andris Piebalgs uniós energiaügyi biztost, illetve Jozias van Aartsen uniós Nabucco-koordinátort.

Mint írja, bizottságuk döntése alapján kezdeményezni fogják egy több országot átfogó Politikai Támogató Testület felállítását, amely az résztvevő országok energiacégeinek stratégiai érdekein túl a szükséges politikai támogatást is biztosítani tudja a Nabucco számára.

"Magyarország helyzeténél fogva első számú érdekeltje és szorgalmazója ennek a projektnek, hiszen a gázfüggőségünk nekünk a legnagyobb a térség országai között. Célunk, hogy az érintett országok parlamentjei a magyar Országgyűléshez hasonló szinten kifejezzék a támogatásukat" - fogalmaz Kóka János.

Az Európai Parlament a jövő évi EU-költségvetéssel kapcsolatban tartott szavazások sorában csütörtökön Strasbourgban elfogadta a Nabucco projekt általános politikai, valamint további 5 millió eurós anyagi támogatását.

A Magyar Országgyűlés szeptember második felében fogadta el a Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság létrehozásáról szóló, ötpárti egyetértéssel benyújtott országgyűlési határozati javaslatot.

Az európai uniós vezetékkel kapcsolatos előterjesztést az öt parlamenti párt frakcióvezetője, Kóka János (SZDSZ), Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Herényi Károly (MDF) és Semjén Zsolt (KDNP) nyújtotta be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását