2024. április 20. - Tivadar

A Lánchíd lesz a kétszázason

A Lánchídra voksoltak a legtöbben a Magyar Nemzeti Bank szavazásán, amelyen a 200 forintos érme képét lehetett kiválasztani.
2008. október 27. hétfő 11:23 - Hírextra
A két héten át tartó szavazáson háromféle témára lehetett voksolni: a fehér gólyára és a fakopáncsra - amelyek védett állatok -, a cifra kankalinra és a kövér daravirágra, amelyek védett növények, és szavazhattak a leendő érmehasználók hidakra is, mégpedig a legrégibbre és a legújabbra, azaz a Lánchídra vagy az új, nemzetközileg is elismert építészeti alkotásra, a Megyeri hídra.

A vártnál többen, csaknem kétszázezren vettek részt a szavazáson és a voksok több mint felét (52 százalék) a Lánchíd szerezte meg, így a legrégebbi és legnépszerűbb Duna-híd szerepel majd az új 200 forintoson.

A fehér gólyát a szavazók 18 százaléka, a Megyeri hidat 13 százaléka látta volna szívesen az érmén. Negyedik lett a fakopáncs (8 százalék), utolsó előtti a cifra kankalin (6 százalék), a sort pedig a kövér daravirág (3 százalék) zárta - tudatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A forint történetében először fordult elő, hogy egy pénzen szereplő motívumot azok választották ki, akik nap mint nap kézbe veszik majd.

A papírpénzről érmére váltás hátterében elsősorban a nemzetgazdasági megtakarítás és az a hosszú távú jegybanki cél áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra. Az érme leghamarabb 2009 első félévében kerülhet forgalomba. A kétszázforintos bankjegy - várhatóan 2009 végéig - szintén törvényes fizetőeszköz marad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását