2024. május 5. - Györgyi

Elmék összecsapása Békéscsabán

Az érettségihez hasonló biztonsági eljárások mellett kezdődik szombaton délután a békéscsabai Ifiházban a Csaba Kupa Országos Rejtvényfejtő Verseny.
2008. október 24. péntek 14:14 - Hírextra
Herczeg Tamás, az intézmény igazgatóhelyettese az MTI-nek pénteken elmondta: legalább százhetven versenyzőt várnak, akik hét kategóriában küzdenek majd. Külön az alsótagozatos kisdiákok, az 5-6. osztályosok, a tizenhárom-tizennégy évesek, a kezdők, a haladók, a mesterjelöltek, végül a mesterek. Az ország minden pontjáról érkeznek a versenyzők immár tizenkettedik alkalommal a rendezvényre. A szervező szerint a programot az is segíti, hogy ilyenkor zajlik a Csabai Kolbászfesztivál, és sokan akadnak a vendégek közül is, akik a gasztronómiai élvezetek után az agyukat is megtornáztatják.

A megmérettetés az évek során az ország egyik legnagyobbjává nőtte ki magát. Ilyenkor ülnek legtöbben asztalhoz egy jó keresztrejtvény kedvéért.

A megmérettetésre Budapestről érkeznek a feladatok lezárt borítékban, amelyeket egyszerre kapnak kézhez - 14 óra 45 perckor - az edzett elmék. Ezt követően délután három órakor vehetik kézbe a tollat a versenyzők, és legkésőbb öt órakor le is kell tenniük. A bő két óra alatt a lehető legtöbb feladatot kell megoldaniuk. A verseny pontozásos, aki a legtöbb keresztrejtvényt oldja meg hibátlanul, az a győztes. Emellett természetesen lehet pontokat gyűjteni a versenyzési kategóriában való előbbre jutáshoz is. A szervező szerint ez a kikapcsolódás - amellett, hogy remek szórakozás - kapcsolatépítésnek is kiváló: nagyon sok ismerős köszönti egymást az összejöveteleken.

István György, a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnöke korábban az MTI-nek elmondta: Magyarországon több mint egymillió ember fejt rendszeresen rejtvényeket, a kvízműsorok nézettsége is átlagon felüli. Emellett a magyar kultúra szerves és világszerte ismert része például a Rubik Ernő által feltalált Bűvös kocka, mutatva, hogy hazánkban a rejtvénykultúra és a logikai készség átlag feletti.

A ma ismert keresztrejtvény ősének, a világ első keresztrejtvényének tartott fejtörő egyébként 1913. december 21-én jelent meg a The New York Sunday World című amerikai újságban. Készítője, Arthur Wynne később olyan "gyémántkristály" alakú ábrát szerkesztett, amelyben már függőlegesen és vízszintesen is más-más szót lehetett megfejteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását