2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Arad és Békés közös programokon dolgozik

A határ menti kapcsolatok bővítéséről, közöttük a határon áthaladó járműforgalom közlekedési feltételeinek javításáról tárgyalt a Békés és az Arad megyei elnök pénteken Békéscsabán.
2008. október 24. péntek 16:55 - Hírextra
Domokos László, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke a találkozó szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a két megye között évekre visszanyúló, szerződésben is rögzített együttműködés alakult ki, s a mostani tárgyalások azt a célt szolgálták, hogy a rövidesen megnyíló uniós, a határ menti együttműködéseket támogató forrásokat minél hatékonyabban használják ki.

Az elnök becslése szerint a 2007-ben kezdődött, a magyar-román határ menti megyéket érintő fejlesztési ciklusban összességében mintegy 275 millió euró áll majd a négy magyar és négy román megye közös programjainak támogatására. Békés megye egyik kiemelt célja, hogy ismét út kösse össze a határ két oldalán elhelyezkedő településeket, így Dombegyházát és Iratost, Lőkösházát és Kürtöst, Eleket és Ottlakát, valamint a Gyula melletti Dénesmajort és Zerindet.

Domokos László ugyanakkor jelezte: nehezíti az úthálózat-fejlesztési terveket, hogy magyar oldalon nem Békés megye, hanem az állam az úthálózat tulajdonosa, szemben Arad megyével, ahol a megyei közgyűlés tulajdonban állnak az utak. Így a tárgyalások és a majdani közös pályázat sikeréhez nem csak a két megye egyetértése, hanem magyar oldalról az állami közútkezelő partnerségére is szükség lesz.

Az elnök mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a további tárgyalásokon erősíteni kívánják azokat a lehetséges együttműködési területeket, amelyek kizárólag a két megye kompetenciájába tartoznak.

Petru Nicolae Iotcu, az Arad Megyei Tanács elnöke is azt emelte ki: mindent el kívánnak követni annak érdekében, hogy a rövidesen megnyíló uniós forrásokat maximálisan kihasználják. Az elnök a két megye közötti gazdasági és közlekedési kapcsolatok erősítése mellett a két központi kórház kooperációjában is lát lehetőséget. Az aradi vezető mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy az elképzelt projekteket először a szakértőknek, majd a két önkormányzat bizottságainak is át kell tekinteniük annak érdekében, hogy csak a valóban nyerésre számító tervek kerüljenek a döntéshozók elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását