2024. április 29. - Péter

A pártok vonuljanak ki a megemlékezésekből

Minden párt vonuljon ki az 1956-os megemlékezésekből, és adják vissza azokat nekünk, a népnek - mondta Rácz Sándor, a Nagybudapesti Munkástanács elnöke csütörtökön Budapesten a Magyarok Világszövetségének 1956-os megemlékezésén csütörtökön, az Astoriánál.
2008. október 24. péntek 06:20 - Hírextra
Felszólítását a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke azzal indokolta, "soha egyetlen párt sem tett semmit, hogy azok az értékek megvalósuljanak, amelyekért a forradalmárok meghaltak". Rácz Sándor emlékeztetett: a sikeres magyar ellenállást "nem hitte el a világ".

Az ünnepségen Hegedűs Loránt nyugalmazott református püspök kijelentette: az 1956-os forradalom "az igazság robbanása volt, amit a legnagyobb tiszteletben kell tartani, hódolattal kell emlékét őrizni". Véleménye szerint 1956 üzenete: "a magyar föld nem eladó, Magyarország a magyaroké".

Bikfalvi György, 1956-os tevékenységéért elítélt romániai felszólaló arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarországi forradalommal és szabadságharccal Erdélyben is sokan szimpatizáltak. Ennek következtében a romániai bíróság 1960-ban három halálos és 13 életfogytiglani ítéletet szabott ki.
Az ünnepség végén a műsorvezető "ÁVH-s módszereket" emlegetett, amikor bejelentette: Budaházy Györgyöt és Toroczkai Lászlót a rendőrség "feltartóztatta".

Az MTI tudósítói korábban arról számoltak be, hogy Budaházy Györgyöt a rendőrök igazoltatták, majd egy rendőrautóba ültették a fővárosban, a Markó utcánál.

A Magyarok Világszövetsége megemlékezésének befejezéseként vetíteni kezdték Wittner Mária 1956-os halálraítélt, fideszes képviselő Hóhér vigyázz! című filmjét.

Az eseményre továbbra is egyesével, rendőri átvizsgálás után engedik be az embereket az Astoriához vezető utcákból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását