2024. április 30. - Katalin, Kitti

R-r-r-rock and roll - videóval

Október 22. a dadogás elfogadásának nemzetközi napja 1998 óta. Éppen ezért mára egy olyan összeállítással készültünk, ami olyan számokból áll, ahol kifejezetten „jól hangzik” ez a beszédhiba. Vendégeink lesznek a Beatles, a Police, a Guns N'Ro
2008. október 22. szerda 15:00 - paulson
Kevesen mondhatják el magukról, hogy ne lenne legalább egy olyan barátjuk, vagy esetleg csak ismerősük, aki dadog. A probléma számtalan okra vezethető vissza, éppen ezért nagyon nehéz gyógyítani is. Hiszen nem mindegy, hogy az adott ember lelki vagy fizikai okok miatt küzd a szavak kiejtésével. Ráadásul a teljesen beszédhibamentes emberekkel is előfordulhat, hogy adott pillanatban nem tudják megfelelően tolmácsolni közlendőjüket. Például érzelmileg túlfűtött állapotban. Talán éppen ezt hallhatjuk a The Knack „My Sharona” című dalában.



Szintén a túl romantikus hangulatba süllyedés okozhatta a Police zenekar átmeneti kreativitáshiányát. Ennek eredményeképpen születhetett meg „De Do Do Do” kezdetű refrénes daluk. Mondanunk sem kell, hogy egy cseppet sem bánjunk a szövegvilágában érdekesre sikerült részeket. Elnézve a választott élő felvételen Sting frizuráját, és fellépő ruháját, mi sem nagyon jutunk szóhoz.




A dadogáson nemcsak szakértők segíthetnek. Rengeteget számít, hogy a környezet miként reagál a beszédhibára. Nem egy olyan ismerősöm van, aki baráti társaságban - olyan ismerősök közt, akik elfogadják, hogy néha nehezére esik belefogni egy-egy szóba – sokkal gördülékenyebben beszélnek. Érdemes elgondolkozni azon, hogy mekkora kárt okozhatunk vele, mielőtt még nekiállnánk valakit csak azért gúnyolni, mert dadog. Egyszóval nem is az elfogadás az igazán fontos, hanem az empatikus magatartás. Következő állomásunk a dzsungelbe vezet, ahol a Guns N’ Roses üdvözöl minket. „…bring you to your shun n,n,n,n,,n,n,,n,n,n,,n,n,,n knees, knees




Mivel hétköznapi jelenségről van szó, az sem okoz meglepetést, hogy nem egy híres ember küzdött ezzel a problémával. Gyerekkorunk történelemóráiról emlékezhetünk például Démoszthenészre, aki Athén legnagyobb szónokává trenírozta magát. Az ő „öngyógyítási technikája” – óriási akaraterején túl – az volt, hogy apró köveket helyezett el a nyelve alatt. De a legenda szerint dadogott Mózes, ahogy Newton és Molière is. Vannak színészek is a „listán”: Marilyn Monroe, Bruce Willis vagy éppenséggel Őze Lajos. A beszédhiba elfogadása mellett kardoskodó zenei csokrunkat egy Beatles opusszal zárjuk, melyben a lírai én egy sokkal komolyabb problémával küzd.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását