2024. április 25. - Márk

Négyökrös szekér

Felújítják a borjádi méhest, amely ismét méltó körülmények között fogadhatja majd a látogatókat. A Tolna megyei Kölesd önkormányzatának tulajdonában lévő műemlék arról nevezetes, hogy 1845-ben itt írta Petőfi Sándor A négyökrös szekér című versét.
2008. október 22. szerda 10:28 - Hírextra
A mindössze negyven négyzetméteres műemlék gazdasági épületen húsz-harminc éve végeztek utoljára állagmegóvást - jellemezte a méhes állapotát Berényi István, Kölesd polgármestere. Bár most is meg lehet nézni az épületben berendezett Petőfi-kiállítást, a felújítás után azt tervezik, hogy a nemrég megújult sárszentlőrinci Petőfi-házzal összekapcsolva lesz majd látogatható - tette hozzá a polgármester.

Ehhez a műemlék-felügyelet által előírt módon kell kijavítani a ház nádtetejét, tatarozni és megépíteni a csapadékvíz-elvezetőket. A költségvetés szerint körülbelül hárommillió forintra van szükség a rendbe hozatalhoz - mondta Berényi István.

A 19. század eső felében épült méhes, amely az azóta már lebontott Sass-kúriához tartozott, önmagában is értékes, mivel kevés van belőle az országban - mondta Turányi Erzsébet, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Tolna megyei irodavezetője az MTI-nek. Az épületnek az ad további jelentőséget, hogy 1845 őszén itt írta Petőfi Sándor A négyökrös szekér című versét.

Az irodalomtörténet úgy tartja számon, hogy a költő a Sass-fivérek - István és Károly - illetve húguk, Erzsike társaságában tette meg az utat Úzd és Borjád között a Pesthy család négyökrös fogatán. Ponori Thewrewk Aurél irodalomtörténész tanulmánya szerint az akkor 18 éves Sass Erzsike 1912-ben is azt állította, hogy szinte szó szerint megegyezik a vers szavaival mindaz, amit akkor a költő mondott.

A közeli, sárszentlőrinci Petőfi-emlékházat 2008 augusztusában újították fel. Petőfi itt 1831 és 1833 között a sárszentlőrinci algimnázium diákjaként lakott. Az emlékházban a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából összeállt egy új, interaktív kiállítási anyag is.

A borjádi méhessel teljesebb lehetne a Tolna megyei irodalmi túraútvonal. Mint Péter Jánosné, a Tolna Megyei Turisztikai Kht. ügyvezetője elmondta: az útvonal része a szekszárdi Babits-ház, a bonyhádi Vörösmarty-emlékek, az Illyéshez kapcsolódó felsőrácegresi iskolamúzeum és a két Petőfi-emlékhely. A túra főleg iskolák körében népszerű, amelyek osztálykirándulásokat szerveznek Tolna megyébe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását