2024. április 28. - Valéria

Csökken a vásárlás

A kiskereskedelmi forgalom változatlan áron számolva 2008 augusztusában 1,4 százalékkal csökkent 2007 augusztusához képest, az első nyolc hónapban két százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában, a naptárhatásoktól megtisztított ada
2008. október 22. szerda 10:24 - Hírextra
Az idén eddig minden hónapban elmaradtak az eladások az évvel korábbiaktól, júliusban a csökkenés 1,8 százalék volt. Egy évvel korábban 3,5 százalékos visszaesést regisztrált a KSH.

Az idén augusztusban a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene júliushoz képest nem változott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek az első nyolc hónapban 1,4 százalékkal, augusztusban 0,7 százalékkal kisebb forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában.

Augusztusban az eladások jelentős részét - 92 százalékát - lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 0,8 százalékkal mérséklődött, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 1,1 százalékkal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem augusztusi forgalmának volumene nem változott a júliusihoz képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első nyolc hónapban 2,5 százalékkal, augusztusban 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Augusztusban csak az iparcikk jellegű vegyes, és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek változatlan áras forgalma mérséklődött, a többi üzlettípusban növekedett az értékesítés volumene az előző év azonos hónapjához képest.

A legnagyobb mértékben az összes forgalomból csekély súlyt képviselő csomagküldő kiskereskedelem, valamint a gyógyszer-gyógyászati termék, illatszer üzletek eladásai nőttek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma augusztusban 0,2 százalékkal elmaradt a júliusitól.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2008. augusztusban - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - az Európai Unió 27 tagállamában és az eurózóna országaiban egyaránt elmaradt az előző év azonos havitól. A csökkenés mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,2 százalékos, az eurózóna országaiban 1,8 százalékos volt. A tagállamok közül továbbra is kimagaslóan - 17,3 százalékkal - növekedett a kiskereskedelmi forgalom Romániában, ugyanakkor a legnagyobb mértékben - 8,9 százalékkal - Lettországban csökkentek a kiskereskedelmi eladások.

Folytatódott az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalmának csökkenése Magyarországon: 2008 augusztusban jelentősen, 15,9 százalékkal, az első nyolc hónapban 3,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az üzemanyag-kiskereskedelem értékesítésének volumene augusztusban 0,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását