2024. május 16. - Mózes, Botond

Járőrökkel a túlfűtött fatolvajok ellen

A megyei rendőrkapitányságok úgy szervezik a járőrszolgálatokat, hogy lehetőség szerint meg tudják akadályozni az illegális fakivágásokat - mondta az MTI-nek Stigár Tamás alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője.
2008. október 22. szerda 18:05 - Hírextra
Az MTI annak kapcsán kérdezte erről az osztályvezetőt, hogy "beköszöntött" a falopás szezonja. A múlt héten fatolvajok rálőttek a Pilisi Parkerdő erdészeire a főváros XVIII. kerületében, ezen a héten pedig két, illegális fakitermeléssel foglalkozó csoportot is elfogott a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol csupán szeptemberben 854 fatolvajt fogtak meg.

A Somogy megyei Csurgó környékén, az ország egyik jelentős fenyőtermesztő térségében is lopják a fákat: a napokban 331 ezüstfenyőt ástak ki földlabdával együtt a porrogi szőlőhegyen. A falopások számát növeli, hogy emelkedik a gáz ára, beköszöntött a hideg idő, és a fával tüzelők nem tudják megvásárolni a tűzifát.

Stigár Tamás elmondta: a falopások, illegális fakitermelések visszaszorítása, megelőzése, felderítése érdekében az országos rendőrfőkapitány még tavasszal intézkedési tervet adott ki, amelyben meghatározta a megyei főkapitányságok feladatát.

A megyei főkapitányságoknak egyrészt fel kellett mérniük, hol vannak a területükön veszélyeztetett erdők, faültetvények. Másrészt úgy kell megszervezniük a járőrszolgálatokat, hogy a rendőrök szerint minél gyakrabban, visszatérően tudják ellenőrizni a veszélyeztetett területeket.

Az alezredes felhívta a figyelmet arra: a rendőrség nem tud fizikai védelmet biztosítani minden erdőnek - ez egyébként is a tulajdonos feladata -, de a lehetőségekhez mérten mindent megtesznek az illegális fakitermelések megakadályozása, megszakítása érdekében.

Hozzátette: a legtöbb, falopással okozott kár nem éri el a húszezer forintot. Ezekben az ügyekben a bíróság, míg a húszezer forintnál nagyobb kárt okozó falopások esetén a rendőrség folytatja le az eljárást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását