2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hódmezővásárhelyen egészségesebbek az emberek az átlagnál

Jobbnak ítélik egészségi állapotukat a hódmezővásárhelyiek az országos átlagnál, és a más településen lakóknál lényegesen gyakrabban veszik igénybe az egészségügyi alapellátást - állapították meg a szakemberek az alföldi városban végzett lakossági egészsé
2008. október 22. szerda 12:41 - Hírextra
Az önkormányzat tavasszal indította el az Egészséges Vásárhely programot, ennek elsődleges célja, hogy a városban lakók másképp gondolkodjanak, és tegyenek is valamit saját egészségükért - mondta Lázár János (Fidesz) polgármester a kutatás eredményeit ismertető szerdai sajtótájékoztatón.

A lakosságnak a többi között szűrővizsgálatokat, egészségfejlesztési szolgáltatásokat kínáló tízéves programmal azt kívánják elérni, hogy az emberek ne csupán a betegségekből fakadó kényszerek miatt foglalkozzanak egészségükkel - közölte a polgármester.

A 2003-as országos lakossági egészségfelmérés módszertanát alkalmazó kutatás lehetővé teszi, hogy uniós források igénybevételével a szükségleteknek és az elvárásoknak megfelelően fejlesszék a város egészségügyi ellátórendszerét.

Vitrai József, az EgészségMonitor Nonprofit Közhasznú Kft. igazgatója, kutatásvezető elmondta: a felmérés keretében 2008 nyarán a kérdezőbiztosok több mint ezer, véletlenszerűen kiválasztott hódmezővásárhelyi lakost kerestek föl, akik jól reprezentálják a város teljes lakosságát. A kérdőíves módszerrel végzett felmérés során vizsgálták az egészséggel kapcsolatos környezeti és egyéni tényezőket, a mentális egészséget, a krónikus betegségek előfordulását és az embereknek a saját egészségi állapotukról alkotott képét.

Egy vásárhelyi lakos átlagosan 20 százalékkal kisebb eséllyel véli saját egészségi állapotát rossznak, mint az országos átlag. A betegségeket vizsgálva kiderült, az itt élők állapota nem tér el lényegesen az országos átlagtól, esélyeik azonban jobbak, mivel gyakrabban keresik fel háziorvosukat, mint más településen lakók. Ez javítja a prevenció és a betegségek korai felismerésének lehetőségét - közölte a szakember.

Hozzátette: valószínűleg ennek tudható be, hogy a magas vérnyomás előfordulása magasabb az országos átlagnál, a fiatal férfiak esetében például 17 százalék a 10 százalékhoz képest, vagyis kevesebb a rejtve maradt betegség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását