2024. április 27. - Zita

A tüntetők a nemzeti örökséget gyalázzák meg

Gyurcsány Ferenc szerint gyalázatos, hogy a nemzet egyik ünnepét néhány száz, legfeljebb néhány ezer ember radikális közbiztonsági és rendőrségi üggyé is tette. A miniszterelnök szerdai blogbejegyzésében az 1956-os megemlékezésekkel kapcsolatban úgy fogal
2008. október 22. szerda 12:32 - Hírextra
A kormányfő úgy látja, október 23-a nehezen találja meg a helyét a nemzeti emlékezésben.
"Évtizedeken keresztül hazug állítások sokasága fedte el 1956 igazi tartalmát, az elmúlt években pedig, Göncz Árpád másfél évtizeddel ezelőtti kifütyölése óta az egyre harsányabb és agresszívebb radikális szélső-jobboldaliak hazugságai telepednek rá az ünnepre" - írta a miniszterelnök, aki szerint a békés emlékezés, valamint és az ezen az alapon legalább egy-egy pillanatra létrejövő nemzeti összefogás örömteli élményét veszik el az emberektől.

Mint fogalmazott, nincs kétsége afelől, hogy október 23-a valósága előbb-utóbb közössé válik és megtisztul a rátelepedett politikai hazugságözöntől. Gyurcsány Ferenc gyanítja ugyanakkor, hogy ehhez még jó néhány évnek kell eltelnie.

Véleménye szerint a szélsőségeseket fűtő "bátorság" a jobboldal jelentős részének cinkos hallgatásából is fakad. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 1956. október 23-án az egyetemisták a demokratikus szocializmus igényével vonultak az utcára. Mint írta, a forradalom indulása baloldali volt, aztán ahogy haladt előre, a színskála minden eleme megjelent a forradalmi mozgalomban.

Gyurcsány Ferenc szerint ez így van rendjén, de kitörölhetetlen 1956 történetéből egy kommunistának az emléke: Nagy Imre mártír miniszterelnöké, és mártírtársaié is, akik szintúgy kommunisták, bár "mondjuk úgy, nemzeti és demokratikus alapra helyezkedni kívánó kommunisták voltak".

"Ez akkor is így van, ha ma azt gondoljuk, hogy bizony ez fából vaskarika, vagy ha úgy tetszik, lehetetlen és tarthatatlan szándék. Nem gondolom, hogy 56-nak csak baloldali öröksége van. Van jobboldali öröksége is. Nem tudjuk, mivé vált volna az 1956-os harmadik köztársaság, de azt igen, hogy az 1989-es harmadik köztársaság az 1956-os alapra építkezik. Márpedig a mi országunk valamennyiünk országa, így 1956 is valamennyiünké" - olvasható Gyurcsány Ferenc blogjában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását