2024. április 20. - Tivadar

Szerdán kiderül, hogy védik meg a devizahiteleinket

A kormány várhatóan ajánlásokat fogalmaz meg a bankok számára a lakossági devizahitelek kezelésével kapcsolatosan; többek között bizonyos szabályok egységesítését és újragondolását indítványozza a szerdai kormányülésen - tudta meg kormányzati forrásokból
2008. október 21. kedd 18:01 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc szombaton, a nemzeti csúcson jelentette be: azt tervezik, segítséget nyújtanak a devizahitellel rendelkező családoknak azzal, hogy kordában tartják a törlesztő részleteket. Hozzátette: segítséget kapnának azok is, akik munkahelyük megszűnése miatt nem tudnak törleszteni.

A konkrétumokról mindössze annyit mondott: nem költségvetési forrásból, hanem a hitelszerződések átalakításával segítenék, hogy a törlesztőrészletek ne növekedjenek drasztikusan. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem vállalják át a devizahitelek törlesztését.
A hírügynökség értesülései szerint a lehetséges megoldásokról folyamatosan egyeztet a pénzügyi tárca, a bankok és a miniszterelnök.

Az MTI úgy tudja, hogy a lehetséges indítványok között szóba került a devizahitelek futamidejének meghosszabbítása, illetve - de ez már minden hitelre vonatkozóan - az előtörlesztés megkönnyítésével kapcsolatos szabályok újragondolása.

Az MTI információi szerint nehezen kivitelezhetők az elképzelések, elsősorban azért, mert meg kellene állapítani az árfolyamingadozás mértékének kritikus határát.A devizahitelek törlesztési idejének meghosszabbítása a nagyobb bankoknál már eddig is gyakorlat volt, vagyis az ügyfeleknek lehetőségük van arra, hogy a törlesztőrészletet stabilan tartva, a hitelt hosszabb idő alatt fizessék vissza. Ennek alapján elképzelhető, hogy a kormány a törlesztési idő meghosszabbítását azoknak is ajánlani fogja, akik ezzel az eszközzel eddig nem éltek.

Az előtörlesztéssel kapcsolatban arról lehet szó, hogy Magyarországnak 2009. december 31-ig át kell ültetnie jogrendszerébe az unió fogyasztási hitel direktíváját, ennek egyik pontja az előtörlesztés során felszámítható díjakra vonatkozik. Ennek a pontnak az átültetését várhatóan előre hozzák - ebben a hírek szerint megegyezés van -, aminek következtében az előtörlesztési díjak a jelenleginél jóval alacsonyabbak lesznek.

Simor András jegybankelnök hétfőn azt mondta: nem érzi úgy, hogy a devizahiteleseket meg kellene menteni. Hozzátette: volt már ennél nagyobb forintárfolyam kilengés is, akkor sem nőtt meg jelentősen a hitelek törlesztő részlete. "Tudomásul kell azt is venni, hogy nincs ingyenebéd, olyan megoldás nincs, ami senkinek nem kerül pénzbe" - szögezte le.

Bajnai Gordon gazdasági miniszter hétfőn megerősítette, a kormány szerdán tárgyal a devizahitellel rendelkező lakossági ügyfelek megsegítéséről, de ez nem azt jelenti majd, hogy kockázatukat átvállalják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását