2024. június 17. - Laura, Alida

Félmilliárdnyi áfát igényeltek vissza

Eddig 233 önellenőrzési bevallás érkezett, 556 millió forint áfa-visszatérítési igénnyel.
2009. június 1. hétfő 13:55 - HírExtra
Az ügy az Európai Uniós csatlakozás időpontjához nyúlik vissza, amikor az adózás rendjéről szóló egyik 2003. évi törvény kiterjesztette az úgynevezett áfaarányosítási előírást az állami támogatásokra is. A magyar törvény értelmében az a vállalkozás, amelyik állami támogatásban részesült, nem vonhatta le az összes, egyébként levonható áfát, s ez a rendelkezés 2004. május 1-től 2005 végéig volt érvényben. (A le nem vonható részt úgy kellett megállapítani, ahogy a kapott támogatás aránylott az összes adóköteles bevételhez, vagy amilyen arányban a szóban forgó beszerzéseket állami támogatásból is finanszírozták.)

Az Európai Bíróság ítéletében megállapította, hogy a magyar szabályozás az áfaelvonás olyan korlátozását szabályozza, amely az államháztartási támogatásban részesülő valamennyi termékbeszerzésre alkalmazható, noha - az ítélet szerint - a levonási jog ilyen korlátozása sérti a közösségi jogot.

Az MTI kérdésére az APEH közölte: a törvényi rendelkezés értelmében a visszaigénylési jogosultság május 15-től 180 napon keresztül lehetséges, amely időponttól az APEH hivatalos honlapján megjelentetett 08310-es számú önellenőrzési nyomtatványon lehet benyújtani az igényeket. A korábbi időszakra vonatkozó visszatérítési igény az APEH becslése szerint több milliárd forintra tehető, de ezidáig mindössze 233 önellenőrzési bevallás érkezett, 556 millió forint visszatérítési igénnyel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását