2024. május 5. - Györgyi

Nabucco-közelben a magyar-román kormányülés

Az év végéig aláírhatják az előzetes kormányközi megállapodást a Nabucco-projektről - mondta a román miniszterelnök kedden Szegeden a magyar-román kormányülés után az MTI-nek. A találkozón a két ország közös nyilatkozatot fogadott el az EU klíma- és energ
2008. október 21. kedd 16:27 - Hírextra
Calin Popescu Tariceanu azt mondta, az év végére kialakulhat a közös álláspont a Nabucco-vezeték ügyében. A román kormány egyértelműen támogatja a magyar kormány kezdeményezését a Nabucco-csúcs megtartására - tette hozzá.

Magyarország januárra szervezi a Nabucco-csúcsot, azon valamennyi, a projektben érdekelt állam, illetve valamennyi beszállító részt vesz, jelen lesz az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselője is - mondta el Horváthné Fekszi Márta korábban az MTI-nek. Az Európai Unió országai által támogatott Nabucco-terv lényege, hogy a vezeték elkerülné Oroszországot, így csökkentené Nyugat-Európa függőségét az orosz gázmonopóliumtól. A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco-csővezeték összesen 3.300 km hosszú lesz, a beruházás költsége eredetileg mintegy ötmilliárd euró lett volna, ezt módosították 7,9-re.

Az együttes magyar-román kormányülés után tartott sajtótájékoztatón Calin Popescu Tariceanu hangsúlyozta, ez együttműködésnek az energia területén jó néhány közös eleme van, köztük olyan fontos projektek, mint a Nabucco-gázvezeték és az energiahálózatok összekapcsolása. Emellett rendkívül fontos lenne, hogy nyolc kelet-közép-európai ország közös javaslattal álljon elő az Európai Unióban a klíma- és energiacsomaggal kapcsolatban - tette hozzá a román miniszterelnök.

A román kormányfő elmondta: a két ország az utóbbi években konkrét lépéseket tett a regionális projekteknél. Először 2005-ben volt szó a gázhálózatok összekapcsolásáról, ez a projekt a végéhez közeledik: a közeljövőben Szeged és Arad között valósul meg az összekapcsolás. A következő fontos feladat, hogy a villamoshálózatokat is összekössék.

A találkozón szót váltottak a felek a közúti és a vasúti szállításról és az autópályákról. Emellett Románia szándéka a gyorsforgalmi vasút meghosszabbítása Konstancától Budapestig - mondta el a tervekről Calin Popescu Tariceanu. Szólt továbbá a Bécs-Budapest-Bukarest szupervonat megépítésének elképzeléséről.

Az együttműködés a Duna térségében is nagyon fontos, hiszen a folyó az egyik fő európai közlekedési útvonal, de nem szabad elfelejteni jelentős turisztikai előnyeit sem - mutatott rá.
A román miniszterelnök elmondta azt is, Románia 2011-ben szeretne csatlakozni a schengeni térséghez, éppen akkor, amikor Magyarország lesz az EU soros elnöke. A schengeni csatlakozásnál Románia számít Magyarország segítségére - tette hozzá.
Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő szerint Európa számára kulcskérdés a klíma- és az energiapolitika.

A miniszterelnök kiemelten fontosnak nevezte a Fiume és Konstanca közötti vasúti fővonal kialakítását, amely a következő évtized közepén valósulhat meg - mondta, hozzátéve, hogy ehhez új pályára van szükség Szeged és Temesvár között.

Elmondta: a magyar kormány nyitott azzal az ülésen elhangzott román kéréssel kapcsolatban, hogy Makó és Nagylak között is autópálya, ne pedig gyorsforgalmi út épüljön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását