2024. május 2. - Zsigmond

Igen a Nemzeti Tehetség Programra

Az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága a szocialista képviselők szavazatával keddi ülésén általános vitára alkalmasnak találta a Nemzeti Tehetség Programról szóló országgyűlési határozatot. Ellenzéki képviselők a javaslat visszavonására szólíto
2008. október 21. kedd 14:50 - Hírextra
Pósán László (Fidesz) kívánságlistának nevezte a kezdeményezést. "Nesze semmi, fogd meg jól", a javaslatból épp csak a program hiányzik - mondta az ellenzéki képviselő. Hozzátette: elvárta volna, hogy legalább rövid távú lépésekre vonatkozó konkrétumokat rögzítsen a javaslat.

Tóth Tiborné (MSZP) az esélyegyenlőség növelésének szándékát hangsúlyozta a program kapcsán, amelynek köszönhetően a tehetségkeresés folyamata már gyermekkorban elkezdődhet. Kiemelte: egy modellprogramról van szó, amely a gyakorlatban meglévő elemekre épít, s ezekhez rendel pénzügyi eszközöket.

Révész Máriusz (Fidesz) ellenzéki képviselőtársához hasonlóan a konkrétumokat hiányolta. El lehet fogadni 2028-ig tartó programot, de itt az a kérdés, hogy mi lesz 2009-ben és 2010-ben. "Ez ismét egy pr-akció" - fogalmazott a fideszes képviselő, aki a javaslat visszavonására szólította fel a kormányt.

Tatai-Tóth András (MSZP) úgy reagált: nem lepődött meg azon, hogy a javaslat nem nyerte el fideszes képviselőtársa tetszését. Azt mondta, nem vonják vissza kezdeményezésüket, hiszen ha újat nyújtanának be, arról ugyanez lenne a Fidesz véleménye.

A bizottság végül 13 igen és 6 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot.
A testület egyhangúlag fogadta el a kábítószerügyi eseti bizottság elmúlt egy éves tevékenységéről szóló határozati javaslatot.

Winkfein Csaba (MSZP), a bizottság elnöke a jelentésből a prevencióval foglalkozó részeket emelte ki. Elmondta: jelenleg évente 120-150 ezer diákot érnek el a prevenciós programok, s az a cél, hogy azok 2010-re minden 5-8. évfolyamos tanulóhoz eljussanak. Folytatni kell a pedagógusok továbbképzését és a prevenciós programok akkreditációját, minőségbiztosítását is - tette hozzá.

Deák Istvánné (MSZP) jónak tartja azt a kezdeményezést, hogy a prevenció az 5-8 osztályban is jelenjen meg. Kiemelten fontosnak nevezte, hogy szakképző iskolákban is induljanak ilyen programok, azok ugyanis - mint mondta - kiemelten veszélyeztetett helyek.

Révész Máriusz (Fidesz) közölte, hogy a jelentés korrekt, tisztességes képet ad a helyzetről, amely azonban nem túl biztató. Kifejtette: az, hogy a középiskolások 30 százaléka részesül prevencióban, kevés, itt előrelépés szükséges.

Hozzátette: örült volna, ha az anyag elkészültét felhasználták volna konkrét javaslatok előterjesztésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását