2024. március 29. - Auguszta

Az Advertum megkötötte a kölcsönszerződéseket

Az Advertum Kft. megkötötte a bankokkal azokat a kölcsönszerződéseket, melyek segítségével kiegyenlítheti a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (MHLL) 3,1 milliárd forintos adósságát, illetve kiépíthet egy országos médiarendszert. Az MHLL pénteken nemet mondo
2008. október 21. kedd 12:47 - Hírextra
"Aláírt szerződéseink vannak a bankokkal, így hamarosan elkezdődhet a folyósítás. A pénz utalása teljesen független attól, hogy megállapodunk-e a ligával, de hangsúlyoznám, hogy az egyezségre törekszünk - nyilatkozta az MTI-nek Klausmann Viktor, a Nyíregyháza és a Diósgyőr élvonalbeli labdarúgócsapatának marketing- és médiajogaival rendelkező Advertum szóvivője. "A két kölcsönszerződés közül az egyik teljesen rendben van, míg a másikról csupán két, kormányzati oldalról várt aláírás hiányzik."

A nyíregyházi székhelyű cég képviselője elmondta, hogy az MHLL közgyűlése "barátságtalan" döntést hozott pénteken, amikor nem adott engedélyt a szervezet elnökének az Advertummal való szerződésre. A médiavállalkozás ennek ellenére továbbra is reméli, hogy a liga hajlandó lesz szerződni.

"Amennyiben a liga véglegesen elzárkózna, az APEH kezdené meg a végrehajtást. Ez annyit jelent, hogy mi kifizetnénk az erre kapott pénzből az adósságot, s a liga nekünk tartozna." - vázolta a lehetőségeket Klausmann Viktor. "Ugyanakkor el kell mondjam, hogy a mi szempontunkból is ez talán a legrosszabb, ami történhet. Hosszú távon ugyanis nagyon nehéz lenne együtt dolgozni a ligával úgy, hogy közben folyamatos viták és pereskedések lennének közöttünk. Együttműködni szeretnénk."

A kormánygaranciával biztosított, összesen 5,2 milliárd forintos hitel folyósításának menetéről Klausmann elmondta, hogy a 3,1 milliárd szinte "mandiner nélkül" az APEH-hez vándorol.
A kiépítendő médiarendszerhez szükséges 2,1 milliárd forint több lépcsőben érkezik majd az Advertumhoz, s a felhasználást egy beruházási biztos felügyeli. Első körben az összeg 15-20 százalékát kapná meg a cég, ezzel az országos médiarendszerhez szükséges alapokat építené ki, a többi rész pedig a szerződésben vállaltak szerinti ütemben érkezne, de mindig csak akkor, ha korábban, a vállaltaknak megfelelően használta fel az Advertum a pénzt.
"Nem lesz lehetőség a kibúvókra" - emelte ki a Klausmann Viktor.

A Magyar Közlönyben május 23-án jelent meg, hogy a kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forint hitelhez juthat az Advertum Kft. - amely saját meghatározása szerint Magyarország legnagyobb nem budapesti médiacége. Az összegből törleszti a Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, 2,1 milliárdot pedig befektet országos médiarendszer kiépítésére.

A Fidesz azt szeretné elérni, hogy vonják vissza a kormánygaranciát, s a pénzt az Advertum kizárásával, közvetlenül a liga kapja meg.

Az adósság hét évre nyúlik vissza, amikor a Profi Liga Kft. államilag garantált, a Magyar Fejlesztési Bank által jegyzett kötvényeket bocsájtott ki, azért, hogy a profi labdarúgóklubok mérsékeljék tőkehiányukat. Az eredeti elképzelések szerint 8,3 milliárd forint lett volna a tőkebevonás mértéke, de ez az összeg csak 3,1 milliárdot ért el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását