2024. május 6. - Ivett, Frida

Véget ért a Kaleidoszkóp versfesztivál

Versmondás-rekorddal és a legjobb versszínházi, versmondási, illetve verszenei produkciók díjazásával véget ért a tizedik Kaleidoszkóp Nemzetközi Versfesztivál - közölte a szervező Magyar Versmondók Egyesülete hétfőn az MTI-vel.
2008. október 20. hétfő 18:18 - Hírextra
Tájékoztatásuk szerint a rendezvény zárónapján, vasárnap adták át a Kaleidoszkóp-díjakat: versszínház kategóriában a temesvári Csiky Gergely Színház Ködszurkáló című előadását, valamint a KB 35 Inárcs társulatának Ki vagyok én című előadóestjét jutalmazták. Versmondásban Jánosi Mártonnak, a verszenék közül a szlovákiai Kelemenék együttesnek ítélte oda a szakmai zsűri az elismerést.

Színészi különdíjat Rékai Nándor, rendezői különdíjat pedig Papp Gábor kapott. Verszenei különdíjban az Igricek együttes és Taskovics Judit részesült, különdíjat vehetett át még a Radikláis Szabadidő Színház, az Adyák Színpad, a Győri Ifjúsági Versmondó Műhely és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete. A versmondás kategóriájában különdíjas lett Turóczi Eszter, Király Viktória, Czigány Zsuzsanna, Árvai Péter, Simonyi Lili, Papp Emese, Hosszú Katalin és Mach András.

Mint azt Lutter Imre fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta, a folyamatos versmondásban tett rekordkísérlet múlt pénteken 21 óra 4 perckor sikeresen zárult le a Merlin Színházban, ahol így csaknem 100 olvasó 102 óra 38 percen, összességében 6158 percen át folyamatosan olvasott verseket.

A kísérletet szúrópróbaszerűen ellenőrizte a Guinness-rekordok magyarországi koordinátora, s jelen volt két tanú is, akik 4 óránként váltották egymást - tette hozzá a fesztiváligazgató.
Lutter Imre eredményesnek nevezte a versfesztivált, amelynek egy hete alatt csaknem 300 előadó lépett színpadra, és megnyitotta kapuit az Első Magyar Versszínház is.

A Kaleidoszkóp VersFesztivált 1998-ban indította útjára az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület és a Miskolci Egyetem, hagyományteremtő céllal. Az azóta valódi művészeti fesztivállá duzzadt eseménysorozat legfőbb célja, hogy a versek hétköznapiságát visszaállítsa, emlékezzen és emlékeztessen az évfordulós költők, írók alkotásaival, a pódium- és a színművészet jeles képviselőivel a magyar költészet ápolásának fontosságára, a társadalom minél szélesebb rétegeinek megmozgatásával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását