2024. április 27. - Zita

Újabb falopás

Terepbejárást tartott a Tiszántúli Természetvédők Társulata a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei sajóládi erdőben - a terület az Európai Unió Natura 2000 hálózatának része -, ahol ismét illegális fakivágások friss nyomait észlelte - tájékoztatta a szervezet elnö
2008. október 20. hétfő 13:32 - Hírextra
Zsák Ferenc Tibor elmondta: az október 15-i terepbejáráson észlelték az újabb falopások nyomait, pedig a társulat panaszbeadványa nyomán az Európai Bizottság - az élőhelyvédelmi irányelv megsértése miatt, a csatlakozási szerződés 226. cikke alapján - már jogsértési eljárást kezdeményezett Magyarország ellen "a sajóládi erdő természetkárosítása, valamint az élőhelyvédelmi irányelv nem megfelelő átültetése ügyében".

Kiemelte, hogy a 180 hektáros sajóládi erdőben az alkalmi és szervezett falopások miatt teljes élőhelypusztulás következett be, ennek következtében számos védett állatfaj - például a díszes tarkalepke, amely az egyik legveszélyeztetettebb lepkefaj Európában - teljesen eltűnt a területről.

A Tiszántúli Természetvédők Társulata a sajóládi erdő természetkárosítása ügyében már tavaly feljelentést tett, ám a büntetőeljárást mind a rendőrség, mind pedig az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette. A sajóládi erdő kiirtása, a hasonló esetek megelőzése érdekében a társulat az idén januárban jogszabály-módosítási javaslatot nyújtott be, s levélben fordult a miniszterelnökhöz, a köztársasági elnökhöz, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságához és az illetékes minisztériumok vezetőihez, de ezek a levelek mind érdemi válasz nélkül maradtak - fűzte hozzá Zsák Ferenc Tibor.

Az Európai Bizottság által indított jogsértési eljárás első lépéseként most hivatalos írásbeli figyelmeztetést kapott Magyarország. Az illetékes kormányszerveknek két hónapon belül kell választ adniuk, illetve kell megtenniük észrevételeiket. Ezt követően dönt az Európai Bizottság arról, hogy tagállami jogsértés miatt benyújt-e bírósági keresetet a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz - közölte a társulat elnöke.

Hozzátette: az erdő még megmaradt, körülbelül egy hektárnyi részében azóta történt falopások nyomairól fényképes beszámolót küldtek az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását